Utaja poreza

Građani bi iz švicarskih banaka mogli povući milijarde dolara

Foto: 'davor visnjic'
Građani bi iz švicarskih banaka mogli povući milijarde dolara
18.09.2012.
u 09:50
Švicarska desetljećima predstavlja sigurnu oazu za držanje novca klijenata iz cijelog svijeta
Pogledaj originalni članak

U najvećoj švicarskoj banci UBS očekuju da će klijenti iz zapadnoeuropskih zemalja povući milijarde švicarskih franaka iz njihove banke prođe li zakon o porezima koji će zabraniti korištenje tajnih računa kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Voditelj upravljanja imovinom UBS-a Juerg Zeltner kazao je da će europski klijenti prema njegovoj procjeni iz švicarskih banaka izvući između 12 i 30 milijardi franaka, prenosi Reuters.

Švicarska desetljećima predstavlja sigurnu oazu za držanje novca klijenata iz cijelog svijeta, no nakon što su se mnoge zemlje požalile da njihovi građani izbjegavaju plaćanje poreza tako što novac drže na tajnim računima u Švicarskoj, država je pod sve većim pritiskom da se ta regulativa promijeni.

Zeltnerova izjava došla je samo dan nakon što je sličnu procjenu najavio Credit Suisse, druga najveća banka u Švicarskoj čiji analitičari očekuju da će državljani zapadne Europe povući 37 milijardi dolara iz Švicarske zbog poreznih pritisaka.

Njemački pak financijski servis Zeb/Rolfes Schierenbeck Associates procjenjuje da bi europski klijenti do 2016. godine mogli iz švicarskih banaka povući čak 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi eura imovine oslobođene poreza.

Brojne europske države upravo su u Švicarskoj počele borbu protiv utaje poreza svojih građana pa je Švicarska sklopila sporazum s Njemačkom, Velikom Britanijom i Austrijom o oporezivanju računa njihovih građana.

No sporazum s Njemačkom pod najvećim je pritiskom jer oporbeni socijaldemokrati smatraju da je sporazum preblag za utajivače.

UBS-ov Juerg Zeltner nada se da će sporazum s Njemačkom ostati na snazi te kako će bankarski sustav u Švicarskoj ostati pouzdan i ugledan, napominjući kako veliki broj stranih građana drži novac u toj zemlji zbog političke i financijske stabilnosti u državi, a ne da bi utajili porez.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
10:33 18.09.2012.

Kriza se sakrila u Svicu;hahahahahahaha

DU
Deleted user
10:44 18.09.2012.

da je hrvatima štogod povući?

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
10:21 18.09.2012.

opala di je tu Kriza....u Svici.ahahhahahahaah