Investicija

Gradi se tvornica, Pitomača će biti ‘središte svijeta’ za čajeve

Foto: Damir Špehar/Pixsell
Spider grupa
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Spider grupa
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Denis Nemčević
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Denis Nemčević
04.04.2018.
u 13:59
Novi pogon u kojem će se proizvoditi oko 20 milijuna kutija čajeva trebao bi biti otvoren već u proljeće sljedeće godine
Pogledaj originalni članak

Pitomača će postati “središte svijeta” za čajeve. Spider grupa gradit će, naime, novu, mnogo veću tvornicu. Značit će to i posao za najmanje 150 radnika. Prva lopata na gradilištu, koje se prostire na gotovo 5000 “kvadrata”, bit će podignuta već u ljeto.

– Bit će to tvornica sa zasigurno najvećim kapacitetom za opremanje čajeva u široj regiji. Riječ je o investiciji od četiri milijuna eura, a polovicu ćemo uložiti u nove proizvodne linije. Dva milijuna eura povukli smo iz europskih fondova – otkriva nam Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe. Ta grupacija povezuje, među ostalim, tvrtku Jan-spider d.o.o., koja snabdijeva velike tvornice čajeva posvuda u svijetu, dakle pakeraj, i Herbarium d.o.o., zaduženu za opremanje čajeva. Opremaju vlastite brendove Gardenolo i Naturavita, ali i privatne robne marke za velike lance, kao što su Coop u Italiji ili Aldi Francuska, Lidl Italija, Hofer Austrija, Auchan Rusija, pa imaju pune ruke posla.

– Veliki su nam planovi i potrebe, a kapaciteti nedostatni pa smo odlučili, i zbog poslovne politike, izgraditi novu tvornicu na novoj lokaciji kako bismo sve imali na jednome mjestu – nastavlja Nemčević koji očekuje da će nove pogone otvoriti već u proljeće 2019. Čak 10 milijuna kutija čaja upakirat će ove godine, što je preračunato 200 milijuna filtar-vrećica. Preradit će i 1500 tona suhog bilja. Koliki je uistinu njihov novi poslovni pothvat, zorno prikazuje informacija kako će kapacitet buduće tvornice biti oko 20 milijuna kutija, dakle 400 milijuna vrećica. A tek manji broj tih vrećica završit će na hrvatskom tržištu.

– Izvozimo gotovo 80 posto artikala, a i svi su novi projekti vezani isključivo za izvoz. Dogovaramo posao s Lidlom u sedam zemalja, među kojima su i Njemačka i Francuska – navodi. Inače, talijanska tvrtka Everton, vodeći pakeraj privatnih marki na tržištu Italije, suvlasnik je Herbariuma, što je Spider grupi otvorilo vrata Europe. U drugoj fazi Spider grupa postala je suvlasnik Evertona. Talijanska kompanija ima veliku tvornicu čajeva u Indiji pa bi se ondje pakirali tzv. pravi čajevi, a u Hrvatskoj bi se pakirali biljni čajevi – za cijeli svijet. Kamilica za čajeve Spider grupe raste u Hrvatskoj, dok sirovinu za ostale artikle traže na izvoru jer, primjerice, hibiskus ne raste ni u Europi, pa bilje nabavljaju po cijelome svijetu – u Nigeriji, Sudanu, Vijetnamu, Senegalu... Kad ga prerade i upakiraju u vrećice čaja, šalju ih u svijet. Približno 65 milijuna kuna iznosio je lani konsolidirani prihod. Broje 150 zaposlenih, a još bi ih toliko moglo raditi u novoj tvornici. Plan je, naime, da pakirnica radi u tri smjene svih 12 mjeseci kako bi investicija bila ekonomski opravdana. Donijet će sve to i znatan gospodarski zamah Općini Pitomača. U toj je općini 1055 stanovnika, po popisu iz 2011., a nezaposlenih je trenutačno 627.

– Uz nova radna mjesta, važno je i što će Spider grupa vezati za sebe poljoprivredne proizvođače koji će tako naći svoje tržište. Usto, proizvodnja je većinom eko, pa neće zagađivati naš okoliš – zadovoljan je općinski načelnik Željko Grgačić. Investitorima nude, ističe, “uvjete kakve sigurno nema nitko u Hrvatskoj”.

– Dajemo zemljište za pola kune po četvornome metru i, ako se odluče za ulaganje, dobit će još 30 kilovata struje gratis od Općine – zaključuje.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar rubinet
rubinet
20:59 04.04.2018.

"koja snabdijeva velike tvornice čajeva posvuda u svijetu" snabdijeva? što je to?

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
14:09 04.04.2018.

Bravo!