Inovacija u elektroničkoj pošti

Google vabi poslovnjake na videoplatformu osoba

Foto: Reuters/PIXSELL
Google vabi poslovnjake na videoplatformu osoba
13.03.2017.
u 06:30
Google dijeli Hangouts na onaj za obične ljude i poslovnjake, koji će morati platiti nove funkcionalnosti unutar toga servisa
Pogledaj originalni članak

Google je odlučio inovirati i poigrati se s funkcionalnostima video i chat usluge Hangoutsa. Ovaj put radikalno. Razdvojit će Hangouts na Meet i Chat. Meet će imati mogućnosti videopoziva i konferencija, a Chat će biti usmjeren na međusobne razgovore na poslu. Oba Hangoutsa zapravo su namijenjena poslovnjacima, odnosno tvrtkama, i to uz plaćanje u nekom obliku freemium modela.

Izvor novih prihoda

Ostali, privatni korisnici moći će koristiti neke nove funkcionalnosti i to i dalje besplatno. Nove Hangouts aplikacije bit će dio G Suite portfelja usluga za poslovnjake koji uključuje Gmail i kalendar aplikacije. Oni koji su i do sada plaćali za Hangouts u okviru korporativnog klijenta neće morati dodatno platiti za razdvojene aplikacije, objasnili su iz Googlea.

Google očito svoje prihode i nove korisnike vidi u biznis segmentu jer osim ovotjednih noviteta sebe prikazuje kao one-stop-shop upravo za biznise, nudeći svoj cloud, ali i database softvere, alate za developera i aplikacije za produktivnost. Pokušavamo promijeniti percepciju da smo tek pretraživač, kazao je Scott Johnston, Googleov direktor proizvoda, za Fortune magazin.

Ipak, Google jest pretraživač i to gotovo s monopolskim položajem na tržištu, usto Google je uvijek vrijedio kao sinonim za usluge privatnim korisnicima, a ne biznisu. Izleti u novitete ili kasne ili uopće ne zažive. Novo dijeljenje Hangoutsa i jači ulazak među biznis klijentelu kasni. Konkurencija već postoji, Amazon kao cloud prodavatelj uveo je nedavno Chime uslugu videokonferencije, Microsoft ima popularni Skype, a uvodi i Team chat app. Cisco, Atlassian i Slack već su tu sa sličnim alatima. Hangouts Meet app imat će mogućnost snimanja sastanka kao i uključenje 30 osoba u videokonverzaciju istodobno, dok će Hangout Chat koji će biti sličan Slacku omogućavati vezanim zaposlenicima da se uključuju u razgovor na temelju zadate teme.

Usto obje aplikacije bit će povezane na Googleove alate strojnog učenja te će imati mogućnost da od određenih softver botova odmah zatraži izvršenje pojedinih zadataka, poput rasporeda sastanka uz provjeru kalendara sudionika. Razdvajanje Hangoutsa koji ima dobru poziciju među korisnicima jer može mijenjati izgled i performanse moglo bi stvoriti zbrku. Sada su u fokusu poslovnjaci.

Pokušaj i pogreška

I događa se zbog portfelja poslovnih usluga, dok će “obični” privatni korisnici neke nove funkcionalnosti imati tek kasnije, s time da su se već navikli da video i chat imaju u jednoj aplikaciji. Pri tome Google želi privatne korisnike nekako prebaciti na korištenje prethodno objavljenih aplikacija poput Dua (videopoziva) i Alloa (poruka), premda uopće nisu zaživjele kao masovni i željeni proizvod. Google zapravo ima niz promašaja kada je riječ o aplikacijama i s obzirom na novitete kao da želi ponoviti priču s neuspješnim proizvodima. No, ono što im se ne može zamjeriti jest da ne pokušavaju.

> > Je li 'odzvonilo' govoru mržnje u komentarima na internetu: Google ima alat koji će ga spriječiti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.