MMF

Globalno gospodarstvo se oporavlja, ali i susreće s izazovima

Foto: AFP
Globalno gospodarstvo se oporavlja, ali i susreće s izazovima
05.09.2010.
u 09:20
- Očito postoje rizici i izazovi, ali stvari se kreću više ili manje u skladu s našim prognozama - rekao je izvršni direktor MMF-a John Lipsky, navodeći dobro isplanirane izlazne strategije i srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju kao izazove
Pogledaj originalni članak

Svjetsko gospodarstvo umjereno se oporavlja, ali se ipak suočava s izazovima kao što su potreba za srednjoročnom fiskalnom konsolidacijom, izjavio je u nedjelju prvi izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda John Lipsky.

- Očito postoje rizici i izazovi, ali stvari se kreću više ili manje u skladu s našim prognozama - rekao je, navodeći dobro isplanirane izlazne strategije i srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju kao izazove. Dodao je kako je postignut dobar napredak u raspravi o promjenama odbora izvršne vladi u MMF-u, no nije ulazio u detalje. Članovi G20 obvezali su se da će postići sporazum o tom pitanju prije susreta čelnika u Seulu u studenom.

Naime, Sjedinjene Američke Države, frustrirane na odbijanje Europe da MMF dijeli vlast s više gospodarstava u nastajanju, prošli su mjesec blokirale planove kojim bi se zadržala europska dugogodišnja dominacija nad 24-članim odborom.

Gospodarstava u nastajanju zatražila su veće pravo glasa u međunarodnim institucijama poput MMF-a u skladu s njihovim povećanjem doprinosa globalnoj ekonomiji i posljedičnoj važnosti u koordinaciji globalne ekonomske politike. Viši indonezijski službenik izjavio je Reutersu da gospodarstava u nastajanju žele više glasačkih ovlasti, kao i promjenu načina na koji se donose globalne gospodarske odluke.

- Za tržišta u razvoju, važna je ne samo promjena glasačkih kvota, već i odnos između kvote i upravljanja MMF-om – izjavio je zamjenik guvernera središnje indonezijske banke Hartadi Sarwono. Jedan visoki dužnosnik iz zemlje članice, koji je prisustvovao cijelom sastanku, rekao je za Reuters da nije bilo rasprave o određenim valutama niti o valutnim problemima, iako su glavna tema bila pitanja vezana uz smanjenje globalnih neravnoteža. Japan se bori sa stalnim rastom yena u odnosu na dolar i sudionici sastanka u više su navrata rekli kako se mora poduzeti odlučna akcija po pitanju yena – što je obično izraz za valutne intervencije.

Južna Koreja će 11.-12. studenoga biti domaćin summitu G20 lidera u Seoulu, gdje će ključna pitanja uključivati i reformu globalnog financijskog regulatornog okvira i izradu planova prema kojim će se svjetsko gospodarstvo staviti na uravnotežen i održiv put rasta.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
13:03 05.09.2010.

MMF = privatni bankari .......... . Boli njih za dobrobit bilo koga osim svog đžepa ............

Avatar cros
cros
21:14 05.09.2010.

ugo kavez Ma, procitaj bar nesto o MMF, pa onda napisi nesto, hahaha!