Globalne igre

Geithner izbjegava Kongres zbog tečajne politike Kineza

Foto: AFP/Pixsell
Geithner izbjegava Kongres zbog tečajne politike Kineza
04.04.2010.
u 11:02
Geithner je poručio kako vjeruje da zemlje poput Kine s nefleksibilnim tečajevima mogu potaći globalni rast tako što će "kombinirati politiku poticanja domaće potražnje s većom fleksibilnošću tečaja"
Pogledaj originalni članak

Jedna od nakrupnijih globalnih igara zasigurno je sve žešće prepucavanje između Sjedinjenih država i Kine oko politike tečaja. Tako je američki ministar finacija (sekretar Treasurya) Timothy Geithner odgodio izvještaj američkom Kongersu o tečajnoj politici koji je trebao biti prezentiran 15. travnja. U svojoj izjavi Geithner je, prema pisanju Bloomberga, zatražio da Kina krene prema fleksibilnijoj tečajnoj politici te je poručio kako očekuje da će niz sastanaka tijekom sljedeća tri mjeseca biti kritični za uspostavljanje jače i bolje balansirane globalne ekonomije. Do odgode prezentacije tečajne politike Kongresu došlo je nakon najave dolaska kineskog predsjednika Hu Jintaoa na nuklearni skup u Washingtonu.

Gethner je zapravo izbjegao suočavanje s pritiskom Kongresa da optužbi Kinu za manipulativnu tečajnu politiku. Naime, Kina je odnos svoje nacionalne valute, juana, i američkog dolara držala maltene nepromijenjenim skoro dvije godine.

 Geithner je poručio kako vjeruje da zemlje poput Kine s nefleksibilnim tečajevima mogu potaći globalni rast tako što će "kombinirati politiku poticanja domaće potražnje s većom fleksibilnošću tečaja" te je zaključio da će "potezi Kine prema više tržišno orijentiranoj politici tečaja biti esencijalni doprinos globalnom rebalansiranju".

 U Sjedinjenim državama sve je više utjecajnih republikanskih političara koji poručuju Geithneru kako ne treba imati vjere da će se nešto po pitanju vođenja kineske tečajne politike napraviti kroz pregovore jer svi do sada nisu dali posebnih reuzultata. Umjesto toga, sve je više pobornika podizanja konkretnih trgovinskih barijera. Predstavnici američkih proizvođača, štoviše, inzistiraju na hitnom izglasavanju legislative koje će povećati uvozne carine, a takvi argumenti u situaciji kad je nezaposlenost u Sjedinjenim državama blizu 26-godišnjeg maksimuma imaju posebnu težinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ZA
ZAGIMAN
22:48 04.04.2010.

Pa iste manipulacije sa tečajem USD rade i Amerikanci (smanjivanjem ili povećavanjem kamatnih stopa). A sada kada netko to radi bolje od njih plaču.

AV
avileno
13:31 05.04.2010.

Zivjela komunisicka partija Kine!I amerika i engleska bit ce zemlja kineska!

OB
-obrisani-
10:01 05.04.2010.

Ameri su svojim zahtevima upropastili Japan.Ovo upropastili uslovno receno.Japan se dugo branio od pritisaka revalvacije i na kraju pristao.Usao je u vrzino kolo deflacije i jos trpi posledice!Kina je ogromna i svaki promil znaci milijarde dolara.Izgleda da svako spasava svoju guzicu na racun drugoga,a Kina nema sto spasavati,naprotiv zbog svog izvoza u Ameriku pothranjivala je visok standard Amerikanaca i sad opet ne valja?A liberalnu ekonomsku politiku su Ameri izmislili,naravno kad im odgovara....Crni humor?