sastanak najjačih

G20: samo rast može spriječiti recesiju s ''dvostrukim dnom''

Foto: Arhiva VL
G20: samo rast može spriječiti recesiju s ''dvostrukim dnom''
27.06.2010.
u 08:00
SAD se usmjerava na rast, a europski vođe smatraju da je za održivi rast nužno reduciranje proračunskih deficita. Brazil, pak, upozorava da veliko rezanje proračuna može ugroziti ekonomije u razvoju
Pogledaj originalni članak

Američki ministar financija Timothy Geithner upozorio je sudionike summita G8 i G20 u Torontu na potrebu usmjeravanja najjačih ekonomija na održivi rast, kako bi se izbjegla recesija s ''dvostrukim dnom'', odnosno drugi udar krize. Istaknuo je da bi Europa i Japan trebali podići domaću potražnju, umjesto rezanja potrošnje.

- Globalna ekonomija još uvijek izlazi iz krize i njezini su ožiljci još tu. No, ovaj samit mora se fundamentalno baviti rastom - zaključio je Geithner i dodao da se krizna pomoć koju su čelnici G20 dogovorili na prethodnim samitima u jeku gospodarske krize ne smije povući prerano. Tu će pogrešku, smatra, izbjeći, prepoznaju li da je prošla samo godina dana otkad je svjetsko gospodarstvo zaustavilo kolaps.

Europski vođe, pak, smatraju da je za vraćanje dugoročnog rasta ključni problem reduciranje proračunskih deficita. Tome se, prenosi BBC, usprotivio Brazil, koji upozorava da veliko rezanje proračuna može ugroziti ekonomije u razvoju.

- Ako se rezovi događaju u razvijenim zemljama, to je još gore. Jer, umjesto poticanja rasta, više se pozornosti pridaje fiskalnoj prilagodbi, a ako su posrijedi izvoznici, reformirat će se na naš trošak - izjavio je brazilski ministar financija Guido Mantega.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Časna seka
Časna seka
12:45 27.06.2010.

To bi mogao biti rast s trostrukim vrhom, tzv. ku*ac. (Srednji vrh je najduži.)