tjedni pregled

Fondovi ponovno rasli, dobitnik KD Nova Europa

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Fondovi ponovno rasli, dobitnik KD Nova Europa
23.03.2015.
u 16:56
Najviše je vrijednost uvećana fondu KD Nova Europa koji je ostvario tjedni rast od +3,93 posto i postao dobitnik tjedna
Pogledaj originalni članak

Protekli tjedan je od 78 aktivnih otvorenih investicijskih fondova njih 62 poraslo, od čega 17 fondova bilježe rast veći od jedan posto. Ukupno je 16 fondova tjedan završilo u crvenom, a četiri ih je palo za više od jedan posto, piše portal hrportfolio.hr.

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati naime od 12 tjedana samo je jedan bio negativan. Sumarno su fondovi u zadnjih 53 tjedna zabilježili 47 pozitivnih tjedana.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalazi se devet dioničkih i jedan mješoviti. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +3,93 do -1,62 posto.

U proteklom tjednu od 30 dioničkih fondova njih 21 je poraslo, a 9 ih bilježi pad. Najviše je vrijednost uvećana fondu KD Nova Europa koji je ostvario tjedni rast od +3,93 posto i postao dobitnik tjedna. KD Nova Europa 39 posto portfelja drži investirano u Rusiji, slijedi EU 27 (25%), zatim Hrvatska (20%) te Turska s udjelom od 15 posto. U portfelju su najzastupljeniji bankarski sektor (33%) te nafta i plin s udjelom od 30 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijede Platinum Global Opportunity s tjednim rastom od 3,72 posto i KD Energija koji je porastao za 3,04 posto. Među dioničkim fondovima najviše je vrijednost pala fondovima CROBEX10 (-1,62%), Erste Adriatic Equity (-1,34%) i OTP indeksni (-1,16%).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.