PROMO

Fina prestaje s upotrebom jednokratnih plastičnih predmeta

Fina prestaje s upotrebom jednokratnih plastičnih predmeta
01.07.2020.
u 12:54
Financijska agencija je odlučila podržati inicijativu "Plastic free Croatia" i prestati koristiti plastične predmete za jednokratnu uporabu u svojim prostorijama.
Pogledaj originalni članak

Tijekom proteklih godina Fina je uvijek rado i ponosno podržavala ekološke inicijative i projekte koji su pomagali prirodi i osvješćivali građane o štetnom utjecaju odbačenog otpada na ljude i okoliš u kojem živimo. Neki od takvih projekata koje je Fina podržala su bile inicijative „Plava vreća“ i „Boranka“ . U akcijama „Plava vreća“ na našoj Jadranskoj obali sakupljala se plastika, limenke, staklenke, odnosno sav otpad koji je more izbacilo na obalu. U volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije -  „Boranka“  sudjelovalo je više od 4.000 volontera te je zasađeno preko 40.000 novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra.

Osim podrške drugima, brigu za okoliš u kojem živimo dužni smo pokazati i vlastitim primjerom. Stoga je Fina odlučila podržati Plastic waste free Croatia inicijativu te unutar svoje radne okoline izbaciti korištenje plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu i time u konačnici zaslužiti status plastic-free tvrtke.

Fina kroz svoje usluge poput e-računa, e-potpisa u oblaku i drugih elektroničkih usluga i servisa već pridonosi smanjenju količine otpada i iskorištavanja prirodnih resursa.

Također, internim procedurama već su propisane obveze razdvajanja i odlaganja otpada poput papira, plastike, elektroničkog otpada, starih baterija, ulja i drugog opasnog otpada. Prestanak korištenja plastike za jednokratnu uporabu bit će još jedna potvrda društveno odgovornog poslovanja Fine i pozitivnih promjena u društvu koje kroz svoj angažman i rad Fina potiče.

Istraživanja su pokazala da 7 od 10 riba u Jadranskom moru u sebi ima čestice mikro-plastike.

Što prestajemo koristiti?

Fina u svojim prostorijama više neće upotrebljavati jednokratne plastične vrećice, plastičnu ambalažu i pribor za hranu, plastične čaše, plastične žličice, plastične boce, plastične slamke i svaku drugu plastiku koja je namijenjena za jednokratnu uporabu. Našim klijentima i gostima koji dolaze u naše poslovnice i druge prostorije neće biti zabranjeno unositi navedene predmete, ali ipak smatramo da ćemo ovim promjenama podići svijest ljudi o štetnosti upotrebe plastike i pokazati da postoje zamjenski neškodljivi predmeti te ih svojim primjerom potaknuti na mijenjanje navika.

Fina je već počela obavještavati dobavljače o svojim namjerama dajući im vremena za prilagodbu pozitivnim promjenama. Ovim putem ponovno želimo podsjetiti trenutne i buduće dobavljače, dostavljače hrane, klijente i druge o našim namjerama, podići svijest o nužnosti promjene navika i štetnosti upotrebe jednokratne plastike te potaknuti i druge tvrtke da se pridruže inicijativi Plastic waste free Croatia jer najveća opasnost #zanasuzemlju je uvjerenje da će je netko drugi spasiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr