PROMO

Eonex spaja medicinu i strojarstvo uz čvrst oslonac HAMAG-BICRO-a

Eonex
Eonex
Eonex
Eonex
Eonex
Eonex
Eonex
Eonex
27.11.2022.
u 07:30
Kvalitetnu poslovnu zamisao nije jednostavno pretvoriti u uspješnu poslovnu priču u praksi, međutim, upravo su taj korak odlučili napraviti vlasnici tvrtke Eonex koja se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih elemenata strojarske tehnologije, medicinskih implantata (ljudske medicine i veterine), kirurških instrumenata i proizvoda iz područja zrakoplovne industrije
Pogledaj originalni članak

Stabilan rast, nepresušna ambicija za razvojem te neupitan značaj inovacija temeljne su niti vodilje Eonexovog poslovanja, što se itekako očituje i u pozitivnim rezultatima koje tvrtka postiže iz godine u godinu.

Da kompanija Eonex ima važnu ulogu na domaćoj, ali i međunarodnoj gospodarskoj sceni, prepoznao je i HAMAG-BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, koja je putem ESIF pojedinačnog jamstva Eonexu pomogla pri izgradnji novog proizvodnog pogona, a sve s ciljem modernizacije poslovnih procesa i organizacije poslovanja društva. Na taj način postignuti su najviši tehnološki standardi za proizvodnju i komercijalizaciju inovacija u području implantata.

Eonex

Modernizacija pogona kao temelj rasta

Kao jedna od vodećih tvrtki CNC-tehnologije (eng. Computerized Numerical Control), Eonex je kompanija čiji se identitet sastoji od naprednih tehnoloških rješenja sukladnih sa zahtjevima i potrebama širokog spektra tržišta i kupaca. Da tim inženjera za razvoj i konstrukcije, bilo da je riječ o medicinskom (Eonex Medical ) ili industrijskom području (Eonex Industrial), čini srž ovog brzorastućeg businessa, dokazuju i poslovne odluke djelatnika temeljem kojih je izazvano poboljšanje svih segmenata poslovanja i izgradnja moderne tvornice blizu Varaždina u skladu s pravilima lean proizvodnje tj. Industrije 4.0.

Eonex

„Bez garancije HAMAG-BICRO-a ne bi uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za izgradnju novog pogona. Rezultat njihovog povjerenja i našeg truda su deseci novih radnih mjesta te novi prihodi od izvoza mjereni u milijunima eura. Nakon svega imamo jedan od najmodernijih pogona ove vrste u Europi koji dugoročno ispunjava zahtjevne uvjete za proizvodnju medicinskih proizvoda, kao i najkompleksnijih industrijskih komponenti - primjerice za industriju poluvodiča koja je po zahtjevima vrhunac industrijske proizvodnje“, ističe Tomislav Nikočević, suvlasnik tvrtke Eonex.

Pametnim strateškim odlukama protiv gospodarskih rizika

Od industrijskog parka visoko sofisticiranih proizvoda, preko mogućnosti odrađivanja svih faza proizvodnje i testiranja, sve do prilagođavanja serijskoj ili prototipnoj proizvodnji – bogati je to sažetak ponude ove uspješne tvrtke nastale na tradiciji njemačke kompanije Zrinski AG. Proizvodnjom složenih industrijskih i medicinskih proizvoda za kupce koji su redom svjetski predvodnici u svojim djelatnostima, Eonex je dokazao da je vodeći strojarski i tehnološki pokretač modernih poslovnih koncepata. Osim toga, isto pokazuju i njihova ulaganja u unaprjeđenje CNC obradnih centara, strojeve za tokarenje, pogonski inventar te školovanje i obrazovanje radnika.

Eonex

Činjenica je, međutim, da i za čvrsto stojeću tvrtku kao što je Eonex, postoje nezahvalne situacije na koje je nemoguće utjecati, a jedna od njih svakako je i gospodarska nestabilnost izazvana recentnom pandemijom.

„Pandemija je nažalost utjecala na poslovanje svih kompanija. Kod nas se to ponajviše osjetilo kroz probleme u proizvodnji u trenucima kada je veći broj radnika bio u izolaciji, ali i kroz poremećaje u dostavnim pravcima, bilo kroz dostavu naših proizvoda kupcima ili isporuku opreme koja nam je potrebna u proizvodnji. Iako nije lako biti uspješan niti u jednom poslu, dojam je da je proizvodnja ponešto kompleksnija i dinamičnija od nekih drugih poslovnih poduhvata, pa je i rješavanje zahtjevnih problema, a tako i onih uzrokovanih pandemijom, dio svakodnevice“, objašnjava Tomislav.

Sustav vrijednosti počiva na zaposlenicima

Stvoriti uvjete u kojima se zaposlenici dobro osjećaju i u kojima na dulji rok žele raditi i razvijati se kao profesionalci vrlo je zahtjevan podvig o kojima su suvremene uspješne kompanije danas primorane razmišljati. Neki od tih uvjeta zasigurno su jasna podjela odgovornosti na svim razinama, postavljeni kriteriji za evaluaciju rada, mogućnost edukacije te profesionalan odnos uz poštovanje s obje strane.

Eonex

„Kad je sustav vrijednosti u kompaniji tako postavljen onda nemate problem s radnom snagom. Naravno da zaposlenike morate i adekvatno platiti, ali dojam je da danas financijski uvjeti nisu prioritet u odabiru posla. Govoreći o gradnji takvog sistema, još uvijek nismo dostigli svoj cilj, ali napominjem da smo daleko od početka. Trenutno gotovo da nemamo radnika koji nas napuštaju, unatoč tomu što su iznimno konkurentni i traženi izvan Hrvatske“, ponosno naglašava Tomislav.

Kvalitetna radna snaga izvor je i neprestanog poslovnog rasta, što potpisuje i stav tvrtke kojim se nagovještavaju veliki planovi i očekivanja za budućnost.

„Planovi su bili i ostaju veliki. Od kad smo ju preuzeli kompanija je prihode gotovo utrostručila, broj zaposlenih je s pedesetak narastao na više od 110, dok su kapitalna ulaganja iznosila gotovo 70 milijuna kuna, ali prostora za razvoj ima još dosta. Prije svega su to dodatni iskoraci u podizanju tehnoloških sposobnosti, ali i proširenje tržišta posebice u segmentu medicinskih implantata i instrumenata“, kaže Tomislav.

Air Pannonia

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr