Hrvatsko gospodarstvo

Emil Tedeschi, Fabris Peruško, Martina Dalić i Luka Burilović o hrvatskom gospodarstvu zadnjih 30 godina

Foto: Shutterstock
Emil Tedeschi, Fabris Peruško, Martina Dalić i Luka Burilović o hrvatskom gospodarstvu zadnjih 30 godina
26.05.2021.
u 09:01
U petak 28. svibnja uz Poslovni dnevnik pronađite specijalni glossy prilog na 100 stranica – 30 godina hrvatskog gospodarstva.
Pogledaj originalni članak

Stabilno gospodarstvo i čvrsti ekonomski potporanj ključ su stvaranja bolje države i društva. 30 je godina prošlo od stvaranja samostalne i suverene Republike, dugogodišnjeg sna naših predaka. 30 godina nakon, pred nama je prilika generacije.

Zašto? Možemo zaključiti kako se hrvatsko gospodarstvo može podijeliti u četiri etape stvaranja, koje su temelji stvaranja države.

Prva etapa su, naravno, devedesete – privatizacija i pretvorba, propadanja i nastajanja kompanija. Druga etapa je početak 2000-tih, pokušaja revizije privatizacije. Treća etapa i njezin udar na našu gospodarski krhku državu koja nema zaštitu velike Europske unije, gurnula nas je 10-ak godina unatrag. Četvrta etapa dolazi ulaskom u Europsku uniju, čini se tada, napokon je ona prava. I tada smo krenuli naprijed.

Nakon svake krize slijede nove prilike. Pandemije i potresi doveli su nas do razdoblja u kojoj se kreiraju nove mogućnosti na novim projektima, strukturalnim promjenama i aktiviranjem realnog sektora.

Činjenica je da su država i gospodarstvo 30 godina preživjeli unatoč svim udarima, kako ratnima tako i onima poput Agrokora ili Uljanika. Počeli smo stvarati “priče” poput one o Rimac Automobilima, Infobipu...

U posebnom prilogu Poslovnog dnevnika na čak 100 stranica čitajte tko je opstao, a tko nestao iz hrvatskog gospodarstva? Koje su nade hrvatske ekonomije i što nas čeka u narednih 30 godina.

U prilogu čitajte:

Emil Tedeschi - Iako možemo biti ponosni, s pravom smo očekivali više

Martina Dalić - Novi izazovi traže da budemo još brži, bolji i uspješniji

Luka Burilović - Možemo i moramo uloviti val industrije 4. generacije.

Mihael Furjan - Pred Hrvatskom je generacijska prilika

Fabris Peruško - Hrvatskoj treba odmak od politike nečinjenja

Pavao Vujanovac - Vrijeme je za poslovne sustave nove generacije

Kostas Nebis - Digitalizacija je temelj napretka svakog društva

30 godina hrvatskog gospodarstva pronađite u petak 28. svibnja na svim kioscima uz Poslovni dnevnik!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr