sa zaštitnim obilježjima

ECB pustio u opticaj nove novčanice od 20 eura

Foto: Reuters/PIXSELL
ECB pustio u opticaj nove novčanice od 20 eura
25.11.2015.
u 13:35
Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.
Pogledaj originalni članak

 Europska središnja banka (ECB) pustila je danas u opticaj nove novčanice od 20 eura sa poboljšanim zaštitnim obilježjima koja će otežati njihovo krivotvorenje.

Novi "portretni prozor" pri vrhu hologramske crte postaje vidljiv kada se okrene prema svjetlu i otkriva portret Europe, lika iz grčke mitologije. Portret je preuzet s više od dvije tisuće godina stare vaze nađene u južnoj Italiji a trenutno izložene u muzeju Louvre u Parizu.

"Gotovina je bila, jest i ostat će i dalje važno sredstvo plaćanja. Uvođenje nove novčanice od 20 eura je opipljiv dokaz toga", izjavio je u utorak u sjedištu banke u Parizu član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Nove novčanice, kojih su dosad proizvedene 4,3 milijarde, postupno će zamijeniti novčanice od 20 eura iz prve serije, koje će međutim i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja.

Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Novčanice iz serije Europa uvode se postupno, u sklopu procesa koji će trajati nekoliko godina. Budući da svaka zemlja ima svoj „gotovinski ciklus", nove novčanice neće biti uvedene istodobno u svim zemljama eurozone.

ECB je prvu novčanicu od pet eura iz nove serije u opticaj u svibnju 2013., a novčanicu od 10 eura u rujnu 2014. Nove novčanice od 50 eura pustit će u promet u drugom tromjesečju 2017., objavila je na zasebnoj konferenciji za novinare središnja francuska banka.

Kako bi se iskoristile preostale zalihe, u mnogim će se državama eurozone novčanice iz prve serije nekoliko mjeseci izdavati usporedo s novim novčanicama. Obje će serije istovremeno biti u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja. Datum s kojim će novčanice iz prve serije prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja bit će pravodobno objavljen, međutim razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama neće biti ograničeno.

>> Prije smrti uništila gotovo milijun eura. No, osveta nasljednicima neće dugo trajati 

>> ECB: Banke su ‘kratke’ za 1,74 milijarde eura kapitala

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HR
HrvatskiPredsjednik
09:32 28.11.2015.

Izradom novih novčanica prisiljavaju ljude da donesu kučne zalihe nazad u banku i tako stave sve pod kontrolu no pravi problem imat će kriminalne skupine s puno kešovine i to diljem svijeta. Običan puk misli da je to zaštitna mjera radi krivotvorenja. Moš mislit! Uf skoro zaboravih, mijenjam 5.000,000€ u apoenima od 10€ uz proviziju od 5%. ;-p Ajd bok!