Prognoza:

Dun & Bradstreet: Oporavak BDP-a predviđa se tek krajem godine

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Dun & Bradstreet: Oporavak BDP-a predviđa se tek krajem godine
01.07.2010.
u 12:46
Najstarija bonitetna kuća na svijetu dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, no trend je i dalje rastući.
Pogledaj originalni članak

U srpanjskom izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tako je Hrvatska svrstana u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U razredu DB3d uz Hrvatsku se nalaze još i Brazil, Kina, Kostarika, Mađarska, Indija, Jordan, Meksiko, Peru, Portugal i Urugvaj. Za usporedbu, najbolji rejting (DB1d) imaju Australija, Kanada, Norveška i Švicarska, što znači da su te zemlje najsigurnije za obavljanje posla. Najlošiji rejting po D&B-ovoj ljestvici (DB7) imaju Afganistan i Zimbabve.

Što se regije tiče, Slovenija ostaje na prvom mjestu sa rejtingom DB2c, a slijede je Italija DB3a, Mađarska DB3d, Albanija DB4a, Makedonija DB4b, Srbija DB4d i BIH DB6a.

Prema D&B-ovim podacima 12,1% plaćanja hrvatskih društava prema inozemstvu bilo je sa 30 ili više dana zakašnjenja u odnosu na dogovorene rokove u prvom kvartalu ove godine. 82,4% faktura bilo je plaćeno na vrijeme, a 4,9% faktura plaćeno je sa 60 ili više dana kašnjenja. Ovi podaci pokazuju da su se plaćanja u roku poboljšala za 17% u prvom kvartalu ove godine u odnosu na zadnji kvartal 2009. godine. Razlog su tomu stroži uvjeti plaćanja koje diktiraju strana poduzeća, ali i blaži uvjeti plaćanja na domaćem tržištu. D&B predviđa da će promptnija plaćanja države još više ubrzati plaćanja hrvatskih poduzeća.

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je ponovno zabilježila pad BDP-a, što je u očekivanju D&B-a koji predviđa da BDP neće porasti sve do kraja godine. Zaslugu tome D&B pripisuje Vladinim mjerama donesenim prošle godine. Ove godine BDP će rasti mršavih 0,5%, predviđa D&B.

- Ipak, novi Vladin ekonomski program predstavljen u travnju trebao bi potaknuti ekonomski rast u zadnjem kvartalu godine. Ukidanje kriznog poreza potaknut će kućansku potrošnju, a skraćivanje rokova plaćanja u javnom sektoru zasigurno će pomoći poduzećima u podmirenju njihovih obaveza. Pozitivnim D&B također smatra  Vladino nastojanje da privatizira brodogradilišta što je jedan od uvjeta pristupanja EU. A i to što je Slovenija prihvatila međunarodnu arbitražu otklonilo je još jednu barijeru i otvorilo Hrvatskoj vrata EU - zaključuju u  D&B-u.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

UK
Ugo Kajvez
18:15 01.07.2010.

Hebat će po tavanu toliko dok nebude opet proradila kumrovečka škola ..........

UK
Ugo Kajvez
18:14 01.07.2010.

\"Dun & Bradstreet\" ......... opet neki \"pošteni\" bankari ............... već mi je zlo od takvih idiota i onih koji s takvima imaju posla .............

10
101lakeoswego
13:50 01.07.2010.

kaj onda ak imamo pad BDP od 6% u odnosu na isto razdolje lani, daj kaj potpisen ovim komun jarima iz kumrovecke skole, hehehehehehehe