Ravnateljica Instituta za javne financije kritizirala Vladu

Dr. Ott: Proračun treba rezati, počnite s mirovinama

Dr. Ott: Proračun treba rezati, počnite s mirovinama
26.11.2009.
u 23:00
Krizni porez je nakaradan, kaže K. Ott, no ne treba ga ukinuti dok se ne smanje rashodi. Potrošnja nije smanjena!
Pogledaj originalni članak

– Ništa osim otplate dugova nije zadano, a i oni se mogu prolongirati, što ne bi bilo pametno učiniti – kazala je dr. Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, na današnjem okruglom stolu Splitske banke o receptima za izlazak iz krize.

Kritizirala je Vladu što ni s prijedlogom proračuna za 2010. godinu nije srezala potrošnju te i dalje povećava javni dug i zadužuje se po nepovoljnim uvjetima.

Ott je ljetos, kad se radio rebalans, savjetovala Vladi da zaštiti samo najugroženije i smanji sve druge troškove.

Treba raditi dulje
– Odmah bi trebalo poništiti sve nove odluke o povoljnijem odlasku u mirovinu. Tako bi se izbjegle nove nepravde i financijske obveze države – kaže Ott. Usto, svima treba produljiti radni vijek te omogućiti umirovljenicima da rade.

Među kratkoročnim je mjerama ravnateljica IJF-a spomenula i povećanje doprinosa za II. stup, jer je evidentno da će 2050. godine trećina stanovništva biti starija od 60 godina, jednako kao i polovica radnoaktivnih.

Tek nakon što smanji troškove, Vlada mora reformirati porezni sustav i ići na opće porezno rasterećenje. – Sve poreze treba staviti na stol kako bi se dobio efikasan i konzistentan sustav. Kod poreza na dohodak, koji je postao kompliciran, skup i neefikasan, trebaju se ukinuti izuzeća, povećati osobni odbitak i vratiti se na mali broj stopa – objašnjava dr. Ott.

Bez obzira na to što je kritična prema kriznom porezu, nazvavši ga nakaradnim i nepravednim, kaže da treba biti oprezan s njegovim ukidanjem dok se ne pripreme drugi prihodi i smanje rashodi. Ekonomist Ante Babić ne vjeruje da će Vlada prikupiti 110 milijardi kuna prihoda od poreza, nego najviše 105.

Oporavak kućanstava

– Bude li uvoz i dalje padao, planirani se prihodi neće ostvariti jer 70 posto PDV-a i trošarina dolazi od uvoza – navodi dr. Ott te savjetuje Vladi da slijedi primjer irske vlade koja je otkazala sve ugovore sa socijalnim partnerima.

– Kako se ugovori, sporazumi i propisi donose, tako se mogu i mijenjati. Nije istina da je sve zadano – kazala je dr. Ott. Prije nje na sličan su način o “zadanim” troškovima govorili i guverner HNB-a Željko Rohatinski te premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, kritizirao je vladinu politiku subvencija poljoprivredi i zagovara drugi val privatizacije. Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić tvrdi da je ukidanje kriznog poreza ključno za oporavak potrošnje kućanstva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

XN
xnet0822
06:09 27.11.2009.

Da se mirovine srežu ? NE DOLAZI U OBZIR ! Ako će se i srezati, neka se srežu onima koji imaju najviše, a to su bivši Saborski zastupnici i oni sadašnji koji imaju enormno velike plaće, a ipak ne rade cijelu godinu ....

Avatar ljutatrava
ljutatrava
06:32 27.11.2009.

90% penzića je u kreditu,šta ako smanje mirovine-onda će banke uzimati nekretnine-jel i to cijena za ulazak u EU? Neka smanje saborske mir, neka iz BMW i A6 pređu u Škode,otpuste razne Buljubašiće-a u svakoj se firmi zna tko su i tko ih je doveo,neka.....ma znaju oni dobro gdje se može uštedjeti,samo, neeće. Mirovine bi dirali ali svoje super-plaće ne! EE pa neće biti tako. Čudit će se kada jedan dan postavimo rešetke sa vanjske strane Vlade .

S0
stane 007
06:09 27.11.2009.

OTT....tebe treba srezati,a ne mirovine i dulje raditi...budala jedna a skoro čitava omladina ti je bes posla,a ti bi terala starce u fabrike....gde ti je pamet ????