koliki je rizik

Dogodi li se ovo, od hrvatskog poduzetništva neće ostati ni p!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Dogodi li se ovo, od hrvatskog poduzetništva neće ostati ni p!
19.10.2012.
u 11:36
Mihovil Barančić, investitor i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, ističe da je namjera Vlade za pohvalu, ali da valja biti oprezan.
Pogledaj originalni članak

Dobro odvagnite isplati li vam se ući u biznis s tvrtkom za 10 kuna jer bi vas to, ne počnete li brzo ostvarivati rast, moglo dugotrajno izbaciti iz poduzetništva, piše Poslovni dnevnik. Upozoravaju na to investitori i financijaši koji najviše rade sa start-upovima inovativne buduće poduzetnike koji ne raspolažu velikim kapitalom povodom mogućnosti otvaranja jednostavnih dioničkih društava s temeljnim kapitalom od 10 kuna.

Mihovil Barančić, investitor i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, ističe da je namjera Vlade za pohvalu, ali da valja biti oprezan. Ističe da u Njemačkoj i Italiji postoji mogućnost registracije tvrtke za jedan euro, jer bi inače trebalo uložiti 30.000 eura.

>>Kreću tvrtke za 10 kuna, naknade 807,50 kn

– U Hrvatskoj, međutim, zakonodavac nije uzeo u obzir efekt svih novih zakona. Zato se bojim da bi se moglo dogoditi da mladi koji žarko žele pokrenuti svoj posao za sedam dana osnuju tvrtku, a zatim da sedam godina ni oni ni nitko iz njihove obitelji ne smiju biti poduzetnici, odnosno osnovati nove tvrtke – upozorava Barančić.

Objašnjava da država svim poduzećima nameće niz troškova i netko tko nema zalihu novca sa strane može brzo očekivati da će zapasti u dugove. Navodi da su ove godine dodatno postroženi zakoni i tvrtka koja ne može servisirati svoje obveze može ili u dokapitalizaciju ili u stečaj.

Saša Cvetojević, najaktivniji investitor u start-upove u Hrvatskoj, kaže kako novi poduzetnici trebaju znati da će im država nabiti velike troškove radili oni prihod ili ne. Navodi da ih čekaju brojni parafiskalni nameti, od spomeničke rente i lokalnoga poreza na tvrtku nadalje, što, pak, znači da moraju zaraditi mnogo novca i za plaću i doprinose za direktora.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
12:37 19.10.2012.

U Svicarskoj da "otvoris" firmu stoji 350 franaka,pdv 4,7%,oslobodjen si poreza dvije godine na zaradu,sledeci sest godina placas drzavi porez pausalno,a nakon osam godina(od dana otvaranja firme)pocinjes puni iznos poreza na zaradu da placas.

PR
pramac
13:32 19.10.2012.

E kordunaš,gdje smo mi od Švicarske to se mjeri u svjetlosnim godinama,da je to malo objasniti našim pol.elitama da bi se na taj način moglo pomalo pokrenuti gospodarstvo,gdje bi nam bio kraj,njima je samo u interesu da što brže napune proračun a gospodarstvo neka kleca bolje reći jeca.Boli njih q za budućnost države glavno da je njima sada dobro.

OB
-obrisani-
11:57 19.10.2012.

U njemačkoj se može otvoriti tvrtka za 1 Euro, no kako je u NJemačkoj - PDV 20 %,a u HR 25 %,stoga je razumljivo da u HR tvrtka stoji 1,25 Euro