Foto: Patrik Macek/PIXSELL Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

07. 09. 2018. u 15:39 9
'Republici Hrvatskoj u interesu je uspješna Ina, kao vertikalno integrirana kompanija koja ima razvijeni i rafinerijski biznis'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u petak kako ne očekuje jednostrane poteze MOL-a u pogledu budućnosti Rafinerije nafte Sisak te naglasio da je Vladin cilj održavanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na pitanje gasi li se sisačka rafinerija 1. siječnja ili 1. svibnja iduće godine, što su mogućnosti na koje je jutros upozorio Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak, Ćorić je odgovorio u tom smislu ne očekuje jednostrane poteze MOL-a.

Rekao je da informacija o mogućem gašenju rafinerije potječe od koordinatora Mosta za Sisak Predraga Sekulića te da "politički pamfleti koji dolaze od gospodina Sekulića jednostavno više nisu za komunicirati". 

"Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze MOL-a u kontekstu upravljanja Inom i vjerujemo da u dobroj vjeri sve probleme oko budućeg poslovanja Ine možemo riješiti", istaknuo je Ćorić.

Rekao je da je Vladina namjera evidentna, a to je pokušaj otkupa MOL-ova udjela u Ini.

Ćorić o Marinšćini Ako ima sumnje na ugrožavanje zdravlja to prijaviti inspekciji Ministarstva

Upitan podrazumijeva li taj scenarij zadržavanje sisačke rafinerije, odgovorio je da bi "u tom kontekstu strateški partner, zajedno s Vladom u dogovoru vidio na koji način unaprijediti poslovanje Ine".

"Republici Hrvatskoj u interesu je uspješna Ina, kao vertikalno integrirana kompanija koja ima razvijeni i rafinerijski biznis", poručio je.

Na pitanje ima li sve informacije o tome što se događa u Ininoj upravi, budući da je država suvlasnik kompanije, podsjetio je da je Republika Hrvatska drugi najveći vlasnik s udjelom koji prelazi 44 posto te da "u tom kontekstu RH ima sve bitne informacije".

Upitan može li garantirati da se sisačka rafinerija ne gasi, odgovorio je kako misli da to pitanje "jednostavno nije dobro postavljeno" jer, kako je rekao, "nitko ne može garantirati što će biti sutra s bilo kojim poslovnim subjektom u RH".

IZVOZNICI Ina i dalje vodeća, PPD “skočio” na drugo mjesto, a GEN-I prvi put među najboljima

Na opasku kako se iz današnjeg priopćenja Ine u kojemu se apostrofiraju milijunski gubici rafinerije u Sisku može naslutiti da se rafinerija gasi, Ćorić je odgovorio kako je poznato da MOL-ov dio nadzornog odbora kontinuirano komunicira činjenicu da rafinerijski biznis na razini cijele Ine ne posluje na optimalan način, ali i da RH ima svoje pretpostavke ciljeva funkcioniranja cijelog sustava.

"Republici Hrvatskoj definitivno je jedan od prioriteta održavanje zaposlenosti na području Sisačko-moslavačke županije", naglasio je.

Na pitanje može li se odluka o gašenju sisačke rafinerije donijeti bez hrvatske Vlade, odgovorio je da takvu odluku nije moguće donijeti bez konzultacija.

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je u petak da ima dokumente iz Uprave Ine prema kojima se pripremaju dvije verzije plana o potpunom prekidu proizvodnje s datumima zatvaranja sisačke rafinerije 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. te je upitao Vladu je li upoznata s tim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u Upravi.

pošteno suđenje Odvjetnica Hernadija: Mađarska nije ignorirala uhidbeni nalog

Iz Ine su u petak, nakon istupa Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, priopćili kako Rafinerija nafte Sisak generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo, ali da nikakve nove odluke nisu donesene. 

Mađarski MOL u Ini drži 49,1 posto dionica, dok Republika Hrvatska ima 44,8 posto dionica.

>> Pogledajte video što je inspekcija mostova u Hrvatskoj pokazala

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 16:33 7. rujna 2018.

    U boj radnička klaso,ne bo bojte se!

  • 17:32 7. rujna 2018.

    Prodali su nas odavno....a muljaju kao i uvijek. Al narod nikako da se opameti, pa ne mozemo svi iseliti.

  • 17:57 7. rujna 2018.

    Plaću znaš primiti??? A na jednostavno pitanje neznaš odgovor,šta će nam onda ministar.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".