Izvještaj

CMA: Vjerojatnost bankrota Hrvatske 20,1%

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
CMA: Vjerojatnost bankrota Hrvatske 20,1%
08.07.2010.
u 12:48
Među deset najrizičnijih zemalja osim Grčke nalaze se još tri čalnice EU: Rumunjska (25,5 posto), Letonija (23,6) i Bugarska (22,8). Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španjolska, piše Seebiz.eu.
Pogledaj originalni članak

CMA grupa Hrvatsku je u najnovijem izvještaju smjestila na neslavno 16. mjesto ljestvice zemalja prema vjerojatnosti da u idućih pet godina više neće moći vraćati svoje dugove (default), prenosi portal Seebiz.eu

Izvještaj koji kreditorima služi za provjeru rizika ulaganja Hrvatsku svrstava u skupinu zemalja vrlo visokog rizika s kumulativnom vjerojatnošću za default (CPD) od 20,5 posto. Ta nas brojka stavlja uz bok Libanonu, a 0,2 postotna boda bolji smo od Španjolske što i nije tako utješno s obzirom na rastući španjolski deficit posljednjih godina.

CPD mjeri vjerojatnost da neka država idućih pet godina neće moći plaćati svoje obveze, a temelji se na kretanju vrijednosti CDS-ova (financijskih izvedenica koje investitori kupuju kako bi se osigurali od bankrota neke zemlje). Na toj ljestvici država s najvećom vjerojatnošću bankrota jest Venezuela. Naime, Venezuela ima 58,4 posto izgleda za default, Grčka je druga sa 53 posto, a Argentina treća sa 48 posto.

 Među deset najrizičnijih zemalja osim Grčke nalaze se još tri države EU, Rumunjska (25,5 posto), Letonija (23,6) i Bugarska (22,8). Od Hrvatske su u EU još rizičnije Portugal, Mađarska, Irska i Španjolska, piše Seebiz.eu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

ZA
zagabria1
15:17 08.07.2010.

evo malo šale sa velikom dozom realnosti. Ako se situacija bude pogoršavala, treba se dio Hrvatske otcijepiti u novu samostalnu državu i tamo prebaciti bogatstva. Ostatak države pustiti da bankrotira. Jer sigurno ima hrpa ljudi koji ne misle doživotno skupa sa svojom djecom vraćati novac koji su spiskali nesposobni i nepošteni.

X0
xx71_09
16:31 08.07.2010.

Ako se ta lista okrene naopako, onda smo 55. od 70 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja u svijetu koliko ih ima na toj listi. Na listi nema Srbije, Crne Gore, BiH, Albanije, Kosova, Moldavije, Bjelorusije, zemalja siromašne Afrike i Azije... pozdrav vaš zmijicamala

MA
max221
14:45 08.07.2010.

Posljedica lopovanja kradezea... Predane naše granice... pokradeno, popljačkano, a naša djeca zadužena da bi njihova živjela bolje. Zar smo se za to borili?