Stanje na tržištu

Cijene nekretnina u Zagrebu rasle, evo koliko je u prosjeku kvadrat stana

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
stanovi
njuškalo
njuškalo
njuškalo
01.03.2018.
u 11:08
Cijene kuća više su za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a osobit rast zabilježen je u veljači
Pogledaj originalni članak

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 153 tisuće aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, na godišnjoj razini, rasle za 1,85 posto. Cijene stanova porasle su za gotovo 4,4 posto, dok su cijene kuća više za 1,8 posto. Iako već dulje bilježimo veći porast cijena stanova u odnosu na cijene kuća, kada usporedimo cijene u veljači s mjesecom ranije, primjećujemo nešto veći rast cijena kuća. Pa su tako cijene kuća u Hrvatskoj na mjesečnoj razini više za gotovo 1 posto, dok su cijene stanova porasle za pola posto.

Posjećenost kategorije Nekretnine u veljači ove godine za čak 16 posto viša je u odnosu na isti mjesec lani te 23 posto u odnosu na 2016. godinu. Ako gledamo strane posjetitelje navedene kategorije, oni uglavnom dolaze iz Njemačke, Slovenije, BiH te Austrije, Švedske i Švicarske. Zanimljivo, zabilježen je i porast posjeta iz Sjedinjenih Američkih Država za čak 9 posto u dvije godine.

njuškalo

I dalje je ubrzan rast cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, pa su tako cijene stanova u Puli više za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su cijene stanova u Zagrebu skočile za 8 posto i ovog puta prešle 1800 eura po kvadratnom metru.

Dok cijene stanova u nekim gradovima u Slavoniji, poput Đakova i Slavonskog Broda, bilježe pad i po 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istodobno u Osijeku i Vinkovcima cijene stagniraju. Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 933 eura, dok u Vinkovcima iznosi 722 eura.

Gledajući cijene kvadrata nekretnina u većim hrvatskim gradovima, vidljivo je da se najniže cijene kreću na istoku Hrvatske. Tako prosječna cijena stana u Vukovaru iznosi 547 eura, dok se prosječna cijena kuće s dvorištem istodobno kreće oko 429 eura.

Najviše prosječne cijene kvadrata nekretnina i dalje se nalaze u Dubrovniku, gdje cijena kvadrata stana prosječno iznosi 3374 eura, dok su kvadrati kuća 36 posto skuplji i iznose 4600 eura. Kvadrat stana u Dubrovniku je u 12 mjeseci skočio za gotovo 20 posto, što je najviše u cijeloj Hrvatskoj.

njuškalo

U Zagrebu također raste cijena kvadrata stanova, pa tako u ovom trenutku prosječna cijena iznosi 1803 eura. Navedeno nas upućuje na sve ubrzaniji rast cijena nekretnina, koji je započeo prije 2 godine.

Istodobno, u Zagrebu je cijena kvadrata kuće u prosjeku nešto više od 1250 eura; za čak 30 posto povoljnije od kvadrata stana. I općenito, gledamo li najveće hrvatske gradove, cijena kvadrata kuće je povoljnija za 30 posto od stana. No, i dalje su Dubrovnik i Split gradovi gdje su zabilježene više cijene kvadrata kuća budući da je tamo veća koncentracija luksuznih kuća, ali i činjenica da cijene nekretnina na obali postižu veće cijene.

Iz tog smo razloga detaljnije istražili kretanje cijena kuća na obali i u nekim turističkim mjestima. Tako je npr. prosječna cijena kvadrata kuće u Biogradu n/m u prošloj godini zabilježila rast od 11 posto i sada iznosi 1634 eura. U Trogiru su cijene kuća skočile nešto više od pet posto i trenutačno iznose u prosjeku oko 2100 eura. No, postoje mjesta gdje su prosječne cijene kvadrata kuća zabilježile pad, pa su tako u Bibinju pokraj Zadra one niže za oko 3,5 posto i iznose oko 1700 eura.

njuškalo

Poslovni prostori

Na Njuškalu se može birati između gotovo 12 tisuća poslovnih prostora, što za prodaju, što za najam, a među njima je čak 1500 poslovnih prostora na prodaju u Zagrebu. Najveću cijenu u Zagrebu postižu poslovni prostori namijenjeni za uslužnu djelatnost te oni namijenjeni za trgovinu. U oba slučaja prosječna cijena kvadrata poslovnog prostora u Zagrebu je viša od 2000 eura. Istovremeno, najniže cijene po kvadratu postižu skladišni prostori kojima je prosječna cijena 740 eura. Uz Zagreb, najviše cijene poslovnih prostora s namjenom za trgovinu kreću se u priobalnim mjestima, pa se tako prosječna cijena kvadrata takvog poslovnog prostora u Splitu kreće oko 2100 eura, dok je u Dubrovniku ona za oko 200 eura viša.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TH
than
12:21 01.03.2018.

Njuskalo nije pravi pokazatelj stanja, vec pokazatelj zelja onih koji prodaju kuce i stanove. Velika vecina toga nije na atraktivnim lokacijama i ide daleko ispod trazene cijene.

Avatar __MAX__
__MAX__
13:14 01.03.2018.

Ljudi iseljavaju a cijene rastu...pa kome prodaju? Mozda duhovima.

Avatar southman
southman
11:29 01.03.2018.

Dubrovnik još malo i skuplji od Monte Carla !