zlatni ključ

Čačić: Nema alternative, izvozit ćemo ili nestati

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
radimir čačić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
davor tomašković (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
davor tomašković (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
davor tomašković (1)
21.05.2012.
u 12:34
Trenutačno je u Hrvatskoj oko 10 posto tvrtki izvoznika, a izvoz roba i usluga sudjeluje sa 40,7 posto u BDP-u
Pogledaj originalni članak

– U 2011. godini svjetska je razina robne razmjene iznosila 18.217 milijardi dolara, a Hrvatska u njoj sudjeluje s 13,3 milijarde, što je 0,7 promila. Izvoz nam nije dosegnuo prvi kvartal 2008. godine. Definitivno zaostajemo! – pesimistično je ustvrdio šef izvoznika Darinko Bago na 7. konvenciji hrvatskih izvoznika, održanoj pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.

Izvoziti ili nestati

No, mnoge hrvatske izvozničke tvrtke ne dijele lošu svakodnevicu ostalih, a njima je u čak 18 kategorija jučer dodijeljeno priznanje Zlatni ključ 2011. Hrvatska izvozi 24,6 puta više ribe nego što je uvozi, 18 puta više vode i usluga vezanih uz gospodarenje vodom, 2,2 puta više drveta i proizvoda od drveta i mnoge su od nominiranih ili nagrađenih tvrtki upravo iz tih djelatnosti. Ipak, hrvatski izvoz koji leži na transportu i turizmu ne može osigurati rast BDP-a, njega, kaže Bago, mogu potencirati samo visokotehnološki proizvodi. Hrvatski je problem i što EU smanjuje svoj uvoz, a upravo to tržište apsorbira 60% hrvatskog uvoza.

– Izvozničke tvrtke dobro su podnijele krizni udar, one su najzdraviji dio hrvatskog gospodarstva. No, investicije su se od 2008. smanjile 43%, na 16 milijardi kuna, dok su ih ostale hrvatske tvrtke smanjile 48%, sa 60 na 33 milijarde kuna. Investicije su gotovo pale na razinu amortizacije – upozorio je Bago, napomenuvši da u Hrvatskoj u ovom trenu nema ozbiljnih ulaganja, samo održavanje poslovanja.

Da izvoznoj strategiji nema alternative ustvrdio je i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

– Tragično je da su investicije pale na razinu amortizacije, to znači da je nužna jasna strategija i jake mjere za jačanje izvoza. Interes se mora premjestiti ondje gdje se stvaraju nove vrijednosti; investitori kao što su mirovinski fondovi plutaju na sasvim rubnim prostorima – komentirao je Čačić napominjući da je cilj Vlade podići rast gospodarstva pet posto i povećati udio industrijske proizvodnje za izvoz na bar 50%, sa sadašnjih 30%.

Čačić je subvencije poljoprivredi nazvao bacanjem novca uludo i kupovanjem glasova te istaknuo da bar dio tog novca treba uložiti u inovacije, istraživanje i razvoj.

– Pred nama je perspektiva: ili izvoziti ili nestati. Na vama i hrvatskoj Vladi je da ipak opstanemo. Još nismo krivi, ali već od kraja ove godine bit ćemo krivi ako ne uspijemo – poručio je Čačić.

Da bi se situacija preokrenula, izvoznici su donijeli deklaraciju za 2012. kojom apeliraju na pokretanje investicija kroz osiguranje konkurentnih kredita za izvoz, jačanje HBOR-a, kontrolu trošenja državnih subvencija i njihovo preusmjeravanje izvrsnima, pojednostavljenje zakona i zaštitu na tržištu CEFTA-e nakon ulaska u EU.

Za stabilnu kunu

Na panelu o tome što čeka izvoznike nakon ulaska u EU, sudjelovali su i potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić, a potonji je upozorio na loše korištenje pretpristupnih fondova. U raspravi koja se dotaknula tečajne politike, Grčić je istaknuo da država treba smanjiti troškove gospodarstva i tako ga učiniti konkurentnijim za tržište EU, dok kuna treba ostati stabilna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

NE
neverane
16:25 21.05.2012.

Perspektiva na Čačićev model je ne izvoziti,nego voziti pa nestati.

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
16:28 21.05.2012.

A što znaći riječ ...\"Perpektiva\"......Ili su nam perspektiva za izvoz....Čačićeve fasade.

LU
lutomirski
16:10 21.05.2012.

samo vi cekajte na EU, dobiti cete novce pa onda nemorate izvoziti..