Poslovni procesi

Budućnost je regije u prekograničnim klasterima

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Budućnost je regije u prekograničnim klasterima
15.04.2010.
u 12:49
Države u regiji su premale da bi bile konkurentne na tržištu EU te je nužna veća sektorska suradnja susjednih gospodarstava, jedan je od zaključaka s 8. Europske konferencije o poslovnim procesima.
Pogledaj originalni članak

Države u regiji su premale i preslabe da bi njihove industrije bile konkurentne na tržištu EU te je nužna veća sektorska suradnja susjednih gospodarstava, jedan je od zaključaka s 8. Europske konferencije o poslovnim procesima koja se danas održava u Zagrebu.

- Potpuno sam uvjeren da je samo pitanje dana kada će se početi osnivati prekogranični klasteri. Najbolji primjer takve suradnje je prijeratna proizvodnja tenka T-84 koji je bio regionalni high-tech proizvod - kazao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Ivica Mudrinić, predsjednik Vijeća za konkurentnost, istakanuo je mnoge sličnosti u upravljanju velikim kompanijama i državom te je ustvrdio da država, gospodarstvo i cijelo društvo nemaju viziju gdje bi trebali biti za 10-ak godina. I on je ukazao na značaj sektorskog okrupljivanja kroz klastere.

- Najvažnije u klasteru je dovođenje znanja da bi se stvorila dodana vrijednost. Izvozimo trupce, a ne proizvodimo stolce. Nedostatak znanja je ključna poluga koja nam nedostaje za stvaranje dodane vrijednosti - kazao je Mudrinić.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta kazala je da u Hrvatskoj djeluje 60 klastera, što nije malo ako se zna da velika Francuska ima 71 klaster.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
13:42 15.04.2010.

VELEIZDAJICE kakvi su nas ugurali u pakao 1918. Regionalno smo uz Austriju, Italiju, Švicarsku, Mađarsku, Češku, Slovačku pa i BH i na žalost Sloveniju a ne tamo nekakva primitivna plemena istočno od nas. Tko sam ja, na mom yubito profilu: http://www.youtube.com/101HR101 O TOME ŠTO VEČERNJI PIŠE POD MOJIM NIKOM OVDJE U CITATU: \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\' \"15.04.2010. u 01:53h 101HR101 je napisao/la: Dobro je da se isprićao. Bošnjacii su u Bosni autohtoni narod (uostalom samo ime govori), a mi Hrvati smo tamo samo gosti. Ako smo radili zloćine treba to jasno i glasno reći. Bošnjaci s druge strane nisu mogli naćiniti nikakve zloćine u Bosni, jer oni su tamo oduvijek svoji na svome. \" \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'

UK
Ugo Kajvez
14:11 15.04.2010.

Još uvijek tvrdim da samo zbog ovo lika treba goli otok ponovno otvoriti .....

HO
hotfishlake
16:56 15.04.2010.

laprdanja o znanju onih s premalo znanja. to o stolcima i trupcima sam vec 1000 puta procitao u novinama i sad su oni to kakti prepametno zakljucili! kako moze finska s 4,5 milijuna stanovnika imat nokiu? kradeze, kradeze, kradeze, nema zemlje znanja s tipovima poput bebica, kosorice, habranga, milinovica... nemaju oni pameti za vodit jednu zemlju. pa kosorica je uboga novinarka koja sve sto je naucila naucila je u kradezeu, otkud sad ona moze imati neku viziju koja bi omogucila neku nokiu ili ako hocemo izvezenu stolicu umjesto trupla? nokia je btw pocela ulaganjem novaca zaradjenih od drvne industrije....