Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Bez reformi obrazovanja i tržišta rada nema napretka

Bez reformi obrazovanja i tržišta rada nema napretka

31. 08. 2018. u 10:30 3
Sporost u provođenju prosvjetnih reformi i tržišta rada trenutno je najveći uteg na plećima hrvatskog gospodarstva.

U Hrvatskoj ništa novo, rekli bi cinici – u skladu s cikličkim zakonitostima globalne ekonomije, hrvatsko gospodarstvo kvantitativno raste iz godine u godinu. Usprkos slučaju Agrokora i ovih dana eskalirane krize u donedavno uspješnom brodogradilištu Uljanik, i dalje se povećava broj tvrtki milijardera po kriteriju prihoda, a raste i ukupna dobit tržišnih aktera.

Međutim, strukturne boljke domaćeg gospodarstva, poput slabe efikasnosti poduzetnika, i dalje ostaju, a kao najveći problem i kočnica dugoročnog razvoja pojavio se nedostatak radnika. Nemogućnost pronalaženja adekvatno obrazovane radne snage, slaže se većina analitičara, postao je glavni problem s kojim se danas suočava domaće gospodarstvo i koji će dugoročno utjecati na kapacitete ekonomskog rasta i posljedično razvoja društva.

I sada ponovno dolaze na naplatu godine nečinjenja po pitanju strukturnih reformi, ne samo ove, već i svih dosadašnjih hrvatskih vlada. Jedan od uzroka ovakvog stanja, koje rezultira pomalo apsurdnom činjenicom da relativno slabo gospodarstvo bilježi konstantan pad nezaposlenosti, jest nedostatak jasne migrantske politike u situaciji depopulacije matičnog društva. Jednostavno rečeno, dok nam se mladi iseljavaju u bogatije zemlje EU, mi nikako ne nalazimo načina da popunimo rupe na tržištu radne snage. Kvote za strane radnike koje propisuje država i dalje su točka prijepora poslodavaca i Vlade.

Međutim, još veći negativni utjecaj na stanje u gospodarstvu ima tromi i 21. stoljeću neprilagođeni obrazovni sustav, posebno u strukovnom segmentu, koji sve manje školuje ljude za zanimanja koja će poslodavcima trebati sutra. Sporost u provođenju prosvjetnih reformi i tržišta rada trenutno je najveći uteg na plećima hrvatskog gospodarstva.

Škola za život Divjak roditeljima: Vaša uloga je velika u najvažnijoj školskoj godini u posljednjih 20 godina

tri hrvatska teleoperatera Škole uključene u eksperimentalni program dobivaju besplatan mobilni internet

Pregovori uspješni Uljaniku odblokiran račun, plaće stižu sutra – ako ne bude iznenađenja

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 15:29 31. kolovoza 2018.

    nema reformi bez sasvim jasne duhovno političke orijentacije nacije,dok je ovaj hibbrid na snazi,balkan plus socjalizam( politička elita kontrolira večinu vlasništva) pomak nije moguć

  • 11:50 31. kolovoza 2018.

    Reforma obrazovanja je nužna, mada nije to glavni problem gospodarstva. Treba kod mladih razvijati ljubav prema (fizičkom) radu. Uvesti u škole bar 2 dana rada u polju, vrtovima, radionicama, za kuhinjskim stolom... Za mene nije čovjek ako ne zna kositi, ...

  • 09:18 1. rujna 2018.

    ..klariću to pismo koje si ovdi napisa moraš uputit komunistima na vlasti..

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".