Nenaplaćeni računi

Besplatno zdravstvo ostalo je u povijesti, a bolnice u dugovima

Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Besplatno zdravstvo ostalo je u povijesti, a bolnice u dugovima
14.11.2013.
u 16:00
Tromi zdravstveni sustav ne žuri uzeti zarađeni novac - najkraće, ne naplaćuje svoje usluge
Pogledaj originalni članak

Dok hrvatske bolnice grcaju u dugovima događa se apsurd – mjesecima ne fakturiraju račune osigurateljima za usluge koje su iskoristili njihovi klijenti kroz police dopunskih zdravstvenih osiguranja. Tromi zdravstveni sustav ne žuri uzeti zarađeni novac - najkraće, ne naplaćuje svoje usluge, piše Poslovni dnevnik.

- Od početka ljeta nismo dobili fakture za naše osiguranike i ne možemo platiti stvorene obveze. Riječ je o milijunskim iznosima, novac imamo, ali ne i fakture pa svoju obvezu ne možemo zaključiti, a jako nam je bitno da uplate provedemo do prosinca - požalio se Damir Mihanović, predsjednik Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja (CZO) na okruglom stolu "Točna dijagnoza stanja na tržištu osiguranja" održanom danas u restoranu Bon Appetit u organizaciji Poslovnog dnevnika. Mihanović se požalio i kako im taj nemar može uzrokovati probleme jer, u razdoblju štrajka nezadovoljni zdravstveni radnici mogu ignorirati osiguranike CZO-a. Iako je Mihanović za ovaj nemar prozvao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. pomoćnik ravnatelja HZZO-a Stanko Perjan uzvratio je da to nije obveza Zavoda nego bolnica.

Na ovaj "ping pong" odreagirala je Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja zajamčivši kako će poduzeti sve što treba te da će najkasnije u roku od 48 sati problem biti riješen. Ova živopisna rasprava samo je djelić problema s kojima se svakodnevno susreću osiguravatelji. Naime, industrija osiguranja suočava se s nizom dvojbenih situacija vezanih uz zakonski okvir o dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koji je na snazi od 2001. budući da osiguratelji i HZZO na istom tržištu posluju u nejednakim uvjetima, a sve češće se postavlja i pitanje hoće li možda Europska komisija uvesti red, odnosno naložiti izmjenu zakona.

Više pročitajte u Poslovnom dnevniku.

>>Za novu cijenu dopunskog zdravstvenog – novi trajni nalog

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.