Summit u Baselu

Basel III: Više kapitala bankama, veće osiguranje od rizika

Foto: VL FOTO
Basel III: Više kapitala bankama, veće osiguranje od rizika
12.09.2010.
u 15:09
Cilj je stvoriti bankarski sustav otporan na krize koje karakteriziraju razvijena svjetska gospodarstva. No, zabrinutost zbog strogih baselskih pravila ovoga je tjedna već potresla europske burze.
Pogledaj originalni članak

Guverneri središnjih banaka i financijski regulatori iz 27 zemalja danas bi na sastanku u švicarskom Baselu trebali usuglasiti nova pravila u bankarstvu, koja kroz povećanje temeljnog kapitala i druge mjere trebaju spriječiti ponavljanje financijskih kriza poput one iz 2008. godine, prenosi SEEbiz.

Prema pisanju američkih medija, baselski odbor za nadzor banaka (BCBS), međunarodni forum za suradnju u nadzoru bankarstva, u posljednjih je nekoliko mjeseci uglavnom usuglasio nova pravila nazvana Bazel III, no ostaje pitanje njihovog uvođenja.

Nova će pravila, piše The Washington Post, zahtijevati od banaka da izdvoje ogromne svote potencijalno novog kapitala, zadrže više novca u blagajni radi zaštite od loših vremena, te da ograniče kreditiranje ako se čini da gospodarstvo raste prebrzo. Cilj je stvoriti bankarski sustav otporan na krize, imun na cikluse procvata i kraha koji karakteriziraju razvijena svjetska gospodarstva. No, bankari istodobno strahuju da bi novi sustav mogao osujetiti ekonomski prosperitet, spriječiti stotine milijardi dolara od potencijalnog kreditiranja i, prema nekim procjenama, smanjiti gospodarski rast za nekoliko postotnih bodova.

Američki regulatori traže da rok za uvođenje novih pravila bude pet godina, dok njemački insistiraju na desetogodišnjem tranzicijskom razdoblju u čemu ih podupire samo nekoliko zemalja. Odbor je ovoga tjedna raspravio prijedlog koji poziva da minimalni tzv. Tier 1 razmjer kapitala za financijske institucije bude 6 posto, te dodatnih 3 posto za loša vremena. Konačni dogovor o razmjeru kapitala nije postignut, ali se očekuje da će biti blizu te brojke, uz moguće smanjenje za 0,5 posto, kako bi se udovoljilo Njemačkoj. Od banaka bi se tražilo da drže 5 posto običnih dionica, te 2,5 posto povrh toga kao zaštitu.

Prema važećim pravilima Basel II, Tier I je sada 4 posto, a pola od toga trebaju biti obične dionice, dok dodatni zaštitni postotak nije propisan. Tier 1 odražava razmjer bankovnog temeljnog dioničkog kapitala prema ukupnoj, rizicima opterećenoj, imovini i smatra se mjerilom sposobnosti banke da podnese buduće gubitke. Primjerice, Tier 1 od 10 posto, značio bi da banka u svom trezoru drži 1 kunu na svakih 10 koju njezini klijenti imaju na računima.

Zabrinutost zbog strogih baselskih pravila ovoga je tjedna potresla europske burze, a među bankama čije su dionice zabilježile pad su Barclays i Deutsche Bank.

Članice Baselskog odbora za nadzor banaka, koji djeluje od 1974., su Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Hong Kong SAR, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Luksemburg, Meksiko, Nizozemska, Rusija, Saudijska Arabija, Singapur, JAR, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Velika Britanija i SAD.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
16:34 12.09.2010.

Europski političari pokušavaju obuzdati bankarsku pohlepu. Slično kao što se naša vlast bori protiv krize, jedni ni drugi neće nikada na zelenu granu. A i tu imamo i jedan apsurd svi trguju kreditima a taj realni novac koji bi se trebao zapravo trošiti ne postoji, odavno je potrošen. A vlade koje uzimaju silne kredite nikada neće moči vratiti pare. I nakon hladnog rata i straha od komunizma zapadna demokracija svojom pohlepom se vrača u komunizam. Proleteri su pobijedili bez ispaljenog metka svaka vam časti.

OB
-obrisani-
17:24 12.09.2010.

No, bankari istodobno strahuju da bi novi sustav mogao osujetiti ekonomski prosperitet, spriječiti stotine milijardi dolara od potencijalnog kreditiranja i, prema nekim procjenama, smanjiti gospodarski rast za nekoliko postotnih bodova. ---------------------- Oni opet po svom. Taj njihov ekonomski \"rast\" je i doveo do problema.

OB
-obrisani-
17:25 12.09.2010.

12.09.2010. u 16:34h inter je napisao/la: Europski političari pokušavaju obuzdati bankarsku pohlepu. ------------------------------- Ako malo drugačije okreneš ove prijedloge i zakone, vidiš da oni samo ograničavaju posao manjih privatnih banaka. Centralne banke ostaju neregulirane, i velike gluposti mogu napraviti.