prijetnja sudom

Barroso: Radovi na Južnom toku ne smiju početi!

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Barroso: Radovi na Južnom toku ne smiju početi!
01.06.2014.
u 19:45
Europska komisija tvrdi da projekt nije u skladu s propisima
Pogledaj originalni članak

Tihi rat koji je već usporio, a mogao bi i zaustaviti projekt plinovoda Južni tok, dodatno je eskalirao nakon što je prošli tjedan predsjednik EK José Manuel Barroso ponovno upozorio Bugarsku da zaustavi radove na izgradnji jer projekt nije u skladu s propisima EU, a ruski energetski div Gazprom poslao pismo Komisiji u kojoj optužuje dužnosnike EU za licemjerno primjenjivanje dvostrukih standarda u pokušaju zaustavljanja Južnog toka.

S eskalacijom europsko-ruskih napetosti oko Ukrajine, EK je sve glasnije počela poručivati kako bilateralni ugovori koje su zemlje od Bugarske do Austrije sklopile s Rusijom za izgradnju Južnog toka nisu u skladu s europskim propisima poznatijim pod nazivom Treći energetski paket te da čitav projekt mora biti nanovo ispregovaran i ugovoren pod drukčijim uvjetima.

Bugarska, gdje su radovi na izgradnji trebali prvo početi i koja ima najbliskije odnose s Rusijom od svih članica EU, oglušila se na upozorenja Bruxellesa, no Barroso je prošli tjedan nakon sastanka s bugarskim premijerom izjavio da će Komisija tužiti Bugarsku Sudu EU ako nastavi s projektom.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Za izvođača radova na plinovodu u Bugarskoj izabrana je ruska tvrtka Stroytransgaz koja je u 63-postotnom vlasništvu druge ruske kompanije trenutačno zahvaćene sankcijama EU protiv Rusije, što dodatno produbljuje konfrontaciju. Ruski predsjednik Putin u Sankt Peterburgu je izjavio da Bruxelles “konstantno podmeće klipove pod kotače ovog projekta”.

– Ako se nastave bilo kakvi problemi oko Južnog toka, razmotrit ćemo druge opcije kroz zemlje koje nisu u EU – rekao je Putin. Nije pojasnio kako bi plinovod koji treba završavati u Austriji i Italiji zaobišao države EU. Jedina zemlja izvan EU kroz koju prolazi sadašnja ruta Južnog toka je Srbija, gdje bi radovi na izgradnji, prema prošlotjednoj izjavi jednog Gazpromova dužnosnika, trebali početi u srpnju. No, i Srbija ima status kandidatkinje za EU i pod pritiskom je Bruxellesa da poštuje europske propise.

U pismu Komisiji koje je otkrio Financial Times, Gazprom tvrdi da EU pokušava kazniti proizvođača ruskog plina tako što licemjerno primjenjuje propise koje nije primjenjivala na četiri plinovoda koji dovode sjevernoafrički plin u Španjolsku i Italiju. Južni tok, tvrdi Gazprom, ne potpada pod tzv. Treći energetski paket. Taj zakonodavni paket, inače, ne dozvoljava da ista kompanija bude i proizvođač i distributer plina i operater plinovoda na području EU, a Gazprom je sve to.

>>Ruski plin trese Europsku uniju – Južnog toka neće biti?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 109

Ivan Štorga
19:18 01.06.2014.

Eto koliko su "male članice" samostalne u odlučivanju o putu vlastite sudbine. EU je jedna velika promašena tvorevina.

TO
tomzag
19:20 01.06.2014.

Zašto bi Bugari zaradili ili se jeftino grijali? Kad mogu i moraju kupovati skuplji plin sa zapada. I MMF će pomoći ako ustreba.

Avatar sayla 007
sayla 007
19:47 01.06.2014.

Ovi glumataju neku Europsku uniju, a nitko s nikim im ne divani na kontinentu. Samo cujes prijetnje svaki drugi dan na sve strane. Jedni hoce vani, jedni nece euro, drugi dizu bune po ulicama, treci bacaju zastave, a burokrati samo zavrcu ocima, i ganjaju medije da lijepo pisu o njima. buahahah.. zar se moze past na tako niske grane. Nigdje ni ''m'' od morala, a o postenju i dostojanstvu da i ne pricamo. Teski zoo.