Foto: Patrik Macek/PIXSELL 'Banke se nemaju pravo pozivati na izmjene Zakona ako ga nisu primijenile'

'Banke se nemaju pravo pozivati na izmjene Zakona ako ga nisu primijenile'

11. 09. 2018. u 13:49 0
"Banke nikada nisu u ugovorima koji su ugovarani prije 2013. ugovorile na temelju ZIDZPK 112/12 kamatne parametre, pa budući da ih nisu ugovorile, nisu niti otklonile svoje nepošteno postupanje"

Banke se nemaju pravo pozivati na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2012. ako Zakon nisu primijenile, priopćili su danas iz Udruge Franak pozivajući se na odluku Vrhovnoga suda RH po reviziji 2245/17 od 20. ožujka 2018.

'Neizbježna stvarnost' Udruga Franak: Ovo dokazuje da su svi ugovori o švicarcima ništetni

Kako navode, istom presudom nedvojbeno je utvrđeno da nema zastare potraživanja u privatnim sudskim procesima koji se pokrenu na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude, ali i još jedno vrlo bitno pitanje po privatnim tužbama iz slučaja franak. Tuženik, Zagrebačka banka d.d., postavio je osim pitanja zastare Vrhovnome sudu RH još jedno važno pitanje: »Je li tuženik (Zagrebačka banka) nezakonito postupanje utvrđeno u revizijskoj odluci otklonio stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2012. godine ("Narodne novine" broj 112/12 – u daljnjem tekstu: ZID ZPK112/12), odnosno o pitanju da li je odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi u konkretnom ugovoru od 9. siječnja 2013. godine zakonita i usklađena s odredbom čl. 5. ZID ZPK112/12?“

To pitanje postavljeno je konkretno zbog toga što je u kolektivnoj presudi utvrđeno kako su banke po stupanju na snagu ZIDZPK 112/12 otklonile svoje nezakonito postupanje prema potrošačima.

Raskol u Udruzi Franak Najistaknutiji članovi Aleksić i Smajo razišli se oko politike, trpi - članstvo

Da bi se nezakonito postupanje otklonilo, bilo je potrebno da banke s dužnicima ugovore promjenjivi parametar i fiksni dio kamatne stope, no banke to nisu činile u kreditima koji su prethodno ugovoreni s nepoštenim ugovornim odredbama, nego su to banke činile jedino i isključivo u novim kreditima. U postojećim kreditima banke su jednostranim odlukama bez ugovaranja s klijentima jednostrano utvrdile te parametre. Stoga je Vrhovni sud RH, navode iz Franka, na to pitanje odgovorio vrlo jednostavno:

„Dakle, povodom revizije iz čl. 382. st. 2. ZPP revizijski sud se ne može baviti pitanjem je li u konkretnom, pojedinom ugovoru došlo do pogrešne primjene materijalnog prava, pri čemu treba dodati da su nižestupanjski sudovi utvrdili upravo suprotno, tj. da tuženik i u navedenom daljnjem razdoblju nije otklonio nedostatke jednostranog i netransparentnog određivanja promjenjivosti redovne ugovorne kamatne stope. Osim toga, formulacija u tekstu iz revizijske odluke na koju se tuženik pozvao glede pitanja otklanjanja takvog nezakonitog postupanja treba tumačiti u pravcu da su banke takvo nezakonito postupanje naknadno bile dužne otkloniti u smislu navedene zakonske odredbe, a ne da je nezakonito postupanje moglo biti automatski otklonjeno već samom stupanjem na snagu čl. 5. ZID ZPK112/12. Dakle, revizijski sud ne nalazi da bi odluka drugostupanjskog suda u ovom predmetu bila utemeljena na shvaćanju koje nije podudarno sa shvaćanjem izraženim u presudi i rješenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske poslovni broj Revt-249/14-2 od 9. travnja 2015.“

Udruga Franak: 'Imamo presudne dokaze, svi ugovori o švicarcima apsolutno su ništetni'

"Drugim riječima, banke nikada nisu u ugovorima koji su ugovarani prije 2013. ugovorile na temelju ZIDZPK 112/12 kamatne parametre, pa budući da ih nisu ugovorile, nisu niti otklonile svoje nepošteno postupanje. Jednostrano izvanugovorno određivanje kamatnih parametara, bez volje i znanja dužnika potrošača, ne smatra se postupanjem po zakonu, dapače, to je isto ono određivanje kamatne stope na temelju odluke banke koje je sudski utvrđeno nepoštenim i ništetnim. Time je pravnu pljusku dobio i Visoki prekršajni sud koji je potpuno pogrešno primijenio materijalno pravo kada je oslobađao banke od prekršaja za nepostupanje po Zakonu o potrošačkom kreditiranju, tvrdeći kako je bilo dovoljno poslati obavijest o maržama prije 31. prosinca 2013., i da u tome slučaju nije trebalo ugovarati parametre. Očekujemo uskoro i odluke Ustavnoga suda o tome", poručuju iz Franka. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".