OD 1. STUDENOG

Vozači, pripazite na ovo od ponedjeljka! Prekršiteljima prijeti kazna od 300 kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vozači, pripazite na ovo od ponedjeljka! Prekršiteljima prijeti kazna od 300 kuna
28.10.2021.
u 09:39
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka
Pogledaj originalni članak

Od ponedjeljka vozači su ponovno dužni voditi brigu da su im svjetla na vozilima upaljena i tijekom dana, u suprotnom bi mogli ostati bez nekoliko stotina kuna.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Iznimka su motocikli i mopedi kojima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Za vozače koje se uhvati u prekršaju ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Još je veća kazna za vozače bicikala koji ne budu imali upaljena svjetla noću te u slučaju smanjene vidljivosti. Dužni su imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, a kazna za one koji to ne budu poštovali iznosi 500 kuna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JO
Jole121
10:26 28.10.2021.

Nikad nisam razumio niti neću to gašenje svjetala ljeti. Vidljivost auta je daleko bolja u svim uvjetima, a utjecaj na bilo što na autu je apsolutno minimalan.

HA
hanic
09:57 28.10.2021.

Objasnite vozačima da dnevna svjetla nisu dovoljna u uvjetima smanjene vidljivosti ( vecina ih u tom trenu nema upaljene pozicije) i da i oni moraju upaliti kratka svjetla. Magla na autoputu a većina sa dnevnim svjetlima bez pozicija.

VL
????
10:37 28.10.2021.

Znaju li da se paljenjem svjetla povećava CO2-otisak automobila? Ovako nikada nećemo dostići ciljeve o smanjenju emisija.