Mercedesova C-klasa

Snažan tehnološki napredak uz 31 posto manju potrošnju

Foto: 'Daimler AG'
'C-Klasse T- Modell, C 350 CDI 4MATIC (S 204) 2010'
Foto: 'Daimler AG, press department'
'C-Klasse T-Modell, C 350 CDI 4MATIC (S 204) 2010'
Foto: mercedes
mercedes (1)
Foto: mercedes
mercedes (1)
Foto: mercedes
mercedes (1)
Foto: mercedes
mercedes (1)
31.12.2010.
u 12:18
Od 2007., kada je predstavljena nova generacija C-klase, prodalo se milijun primjeraka
Pogledaj originalni članak

Kako to obično biva, život automobilskog modela, pogotovo onog uspješnijeg, produžuje se redizajnom. No, kada je riječ o uspješnicama, ne zadire se previše u izgled, više se pozornosti posvećuje tehnološkim rješenjima. Tako je i s Mercedesovom C-klasom u izdanju za sljedeću godinu koja će se u Europi pojaviti u ožujku. Osim ponešto dotjeranog izgleda koji se očituje u izmijenjenom usisniku ispod maske, promijenjenim linijama na bokovima ali i novom poklopcu motora koji je sada aluminijski pa bi C-klasa morala trošiti manje, tu je pregršt nove tehnologije.

 U službenom Mercedesovu priopćenju navodi se da nova C-klasa sa sobom donosi čak 2000 komponenti po kojima se razlikuje u odnosu na svojeg prethodnika. Primjerice, moći će se izabrati između čak deset novih sustava za pomoć u vožnji. To su Active Lane Keeping Assist namijenjen upozorenju u slučaju prelaska u suprotni trak, Attention Assist za prepoznavanje umora vozača, Active Blind Spot Assist za bolju preglednost mrtvog kuta, poboljšani Pre-safe za pomoć pri kočenju, Parktronic... Noviteta ima i kod motora. Svi će agregati s kojima će C-klasa izići na tržište biti opremljeni start-stop funkcijom.

U Mercedesu tvrde da ušteda na potrošnji goriva na svim motorima dostiže čak i do 31 posto. Spomenimo da se zasad u paleti nalaze po tri benzinska i tri dizelska motora snage od 136 do 306 KS. U ponudi je i dorađeni 7G-Tronic mjenjač kojemu je dodan sufiks – Plus. Gadget freakove zainteresirat će činjenica da obnovljena C-klasa dolazi i s telematskim sustavom koji dopušta surfanje putem mobilnog telefona s namjerom pregledavanja opcija koje nudi Mercedesov online servis. Uz milijun do sada prodanih primjeraka te ukupno 8,5 milijuna prodanih C-klasa svih generacija od njezina predstavljanja 1982. godine, nemamo razloga sumnjati da će i ovaj obnovljeni model nastaviti prije utabanim stazama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Prijavljeni
Prijavljeni
16:34 04.01.2011.

Svakim novim modelom tvornice (a i novinari) obecavaju nizu potrosnju 10%, 20%, 30%... ali vec desetljecima auti trose isto! Samo gorivo poskupljuje! Dajte nam elektro aute, solarne panele, pa da vise nikad ne vidim benzisku. Ako mi nedate, sam cu to napraviti!