POGLED IZNUTRA Škoda Octavia RS

Škoda Octavia RS: Obiteljska trkačica

Foto: import
Škoda Octavia RS: Obiteljska trkačica
09.10.2006.
u 14:22
Pogledaj originalni članak

O novoj generaciji Škodina modela Octavia RS imamo jednako mišljenje kao i o prethodnoj - riječ je o odličnom automobilu koji na cesti može posramiti i mnogo skuplje automobile! Octavia RS, naime, nudi sav prostor i komfor potreban za obiteljsku upotrebu. S druge strane, odlično sportsko podvozje i moćan motor potvrđuju da je testnom automobilu razvikani VW Golf GTI ipak nešto u rodu,... Automobil se odlično vozi, savršeno prianja uz cestu, brzo reagira na vozačeve želje. Jasno, nije to Formula nego sportski nastrojen cestovni automobil i u tim ga okvirima valja i gledati.

Da je pod prednjim poklopcem živahan agregat, izvana daju naslutiti diskretni RS logotip sprijeda i straga, potom robusni branici, spojler te dvostruka ispušna cijev. Pogled na masivne 17-colne aluminijske naplatke - specifične za RS model - otkrivaju i zelena kočiona kliješta. Upečatljiv detalj. Kad smo već kod kočnica, diskovi sprijeda i straga - potpomognuti obiljem elektronike - mogu ukrotiti vozilo, ali s obzirom na to o kakvom je vozilu riječ, ne bismo se bunili da su kočnice malo bolje.

Benzinski 2,0-litreni Turbo FSI motor razvija 200 konjskih snaga, te RS-icu čini prilično startnom i žustrom. Interijer je također prilagođen sportskim dušama. Sportski profilirana sjedala - izvedena u kombinaciji kože i tkanine - dobro podupiru tijelo, na kožom presvučeni trokraki upravljač također nemamo primjedbi. Iza kromirane i kožom presvučene ručice mjenjača krije se 6-brzinski ručni prijenos. Izmjena brzina teče glatko i brzo.

Probem je s ovim automobilom što zaista morate biti karakter i ne popuštati izazovima tzv. gradskih trkača jer biste inače brzo mogli ostati bez vozačke dozvole. Naime, gotovo svaki dan tijekom testa netko nas je pokušavao navući na utrkivanje, što ne čudi s obzirom da Octavia RS zaista ne skriva to svoje RS.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr