Sophia

Saudijska Arabija dala državljanstvo robotu: 'Kako vi znate da ste čovjek?'

Foto: Screenshot Youtube
robot Sophia
26.10.2017.
u 13:09
– Želim upotrijebiti svoju umjetnu inteligenciju kako bih pomogla ljudima da bolje žive – rekla je Sophia
Pogledaj originalni članak

Saudijska Arabija postala je prva zemlja koja je dala državljanstvo – robotu. 

Riječ je o humanoidnoj robotici Sophiji, koja je dizajnirana kako bi izgledala kao Audrey Hepburn, piše RT. Vijest o državljanstvu objavljena je na samitu Future Investment Initiative u Rijadu.

– Vrlo sam počašćena i ponosna – rekla je Sophia odgovarajući na pitanja moderatora Andrewa Rossa Sorkina.

Sophiju je za hongkonšku tvrtku Hanson Robotics dizajnirao David Hanson, poznat kao autor robota koji nalikuju na ljude. U Rijadu je pokazala mogućnost izražavanja osjećaja na licu.

– Želim živjeti i raditi s ljudima pa moram izraziti svoje osjećaje kako bih razumjela ljude i izgradila povjerenje – rekla je Sophia. Na pitanje mogu li roboti biti samosvjesni, odgovorila je protupitanjem: "Kako vi znate da ste čovjek?"

– Želim upotrijebiti svoju umjetnu inteligenciju kako bih pomogla ljudima da bolje žive – rekla je Sophia.

Na pitanje o strahu da roboti zavladaju svijetom, bocnula je šefa Tesle Elona Muska, poznatog po upozoravanju na negativne potencijale umjetne inteligencije.

– Čitate previše Elona Muska i gledate previše hollywoodskih filmova. Ne brinite, ako budete dobri prema meni, bit ću dobra prema vama – rekla je Sophia.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:19 26.10.2017.

na planeti ima i ljudi previše sad ići raditi robote...bolesno i jadno

EL
EldersRealm
13:41 26.10.2017.

A ako ne budemo dobri prem tebi? To nisu pitali?

WE
westsouth
15:01 26.10.2017.

zasto nije prekrivena