Povijest tvrtke

Renault slavi 120 godina: legendarni auti, tenkovi, nacionalizacija...

Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Renault
Foto: Renault
Renault
02.10.2018.
u 09:34
Godine 1898. Louis Renault sa svojom je braćom osnovao tvrtku, koja je nakon II. svjetskog rata nacionalizirana
Pogledaj originalni članak

Louis Renault, osnivač francuskog proizvođača automobila, sa svojom je braćom Fernandom i Marcelom, osnovao tvrtku Renault Frères (braća Renault) 1898. godine. Svojim su automobilima privukli veliku pozornost osvajanjem brojnih utrka, a prvi dvocilindarski motor konstruirali su 1902., pokretao je model Voiturettes kojim je Marcel Renault pobijedio na utrci Pariz – Beč.

Nažalost, 1903. Marcel je na utrci Pariz – Madrid poginuo, a Louis se ubrzo okrenuo tvorničkoj proizvodnji automobila i već 1905. uvodi se serijska proizvodnja. Tijekom 1. svjetskog rata proizvode kamione, vozila hitne pomoći, streljivo i tenkove, a nakon rata proširio je proizvodnju i nudio poljoprivrednu opremu, industrijske i brodske strojeve te dizelske motore. Za vrijeme 2. svjetskog rata nastavio je proizvodnju vojne opreme za vrijeme njemačke okupacije. Nakon oslobođenja Francuske zatvoren je 1944. uz optužbe za izdaju, a on se branio da je čuvao 40.000 radnika. Umro je pod nikad razjašnjenim okolnostima u pritvoru samo četiri tjedna nakon zatvaranja dok je čekao suđenje.

Nakon toga Renault je nacionaliziran i već je 1946. predstavljen prvi postratni model 4CV, koji je zamijenio kultni Dauphine 1956. godine. A onda je 1961. godine predstavljena prava legenda – model Renault 4, koji se proizvodio sve do 1994. godine. Početkom 70-ih na tržište je stigao uspješni gradski model Renault 5, koji je 1990. zamijenio model Clio, čija se premijera pete generacije očekuje u Parizu početkom listopada.

Foto: Renault
Renault Espace 1984. pokrenuo je monovolumensku klasu

Renault je 1984. s Espaceom u Europu uveo novu klasu automobila – jednovolumene, a 1992. s genijalnim malim gradskim autom Twingom pokrenuo i gradsku mini klasu. Od 1999. i partnerstva s Nissanom te preuzimanjem rumunjske Dacije počinje nova era francuskog proizvođača.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.