GEOFOTO

Pomoću 3D pisača izradili maketu Zagreba veličine 28 x 18 metara

Foto: Geofoto
Geofoto
Foto: Geofoto
Geofoto
Foto: Geofoto
Geofoto
Foto: Geofoto
Geofoto
30.09.2014.
u 08:54
Geofoto posjeduje dva 3D pisača ZPrint Spectrum Z510 za ispis teksturiranih modela direktno iz digitalnih zapisa
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka tvrtka Geofoto pomoću 3D pisača izradila je maketu cijelog Zagreba veličine 28 x 18 metara, što je, tvrde u Geofotu, svrstava među najveće tog tipa u Europi i svijetu.

Geofoto posjeduje dva 3D pisača ZPrint Spectrum Z510 za ispis teksturiranih modela direktno iz digitalnih zapisa, brzine ispisa dva sloja u minuti. Pisači imaju prostorni kapacitet od 254 x 356 x 203 mm, 24-bitni sustav boja i ispis boje rezolucije 600 x 540 dpi.

Za izradu 3D modela gradova Geofoto koristi CityGRID, programski sustav za prikaz i upravljanje prostornim podacima urbanih područja. Podaci za ispis nastaju na temelju fotogrametrijskog kartiranja krovova i digitalnog modela reljefa, definiranjem i izmjerom ploha krovova, fasada i terena koje zajedno čine 3D model. Za vizualizaciju terena koristi se istinski ortofoto, dok teksture krovova Geofoto dobiva neposredno iz aerofotogrametrijskih snimaka.

>> Prvi hrvatski 3D printer – Forcebook UltraPrint 3D

>> Ovo je prvi automobil u svijetu izrađen 3D printerom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZA
zabarudin
22:43 01.10.2014.

Genijalno, naprosto genijalno. Osim što je vijest stara barem 5 godina, a da ne govorimo o tome da ta maketa nije nikad izložena (osim manjeg dijela u Poglavarstvu). Pitanje je li ikada i napravljena....