FOTOAPARATI

Panasonicov novi Lumix za profesionalce, dok Sony cilja kreativce s tabletima

Foto: Sony
Sony QX
Foto: Sony
Sony QX
Foto: Sony
Sony QX
Foto: Panasonic
Panasonic Lumix DMC-GH4
Foto: Panasonic
Panasonic Lumix DMC-GH4
11.02.2014.
u 10:30
Objektivi iz Sonyja dodatno su osvježeni, bolje se povezuju na wi-fi
Pogledaj originalni članak

Panasonic je predstavio LUMIX DMC-GH4, svoj najnapredniji DSLM (Digital Singl Lens Mirrorless) bezzrcalni digitalni fotoaparat s vrhunskim specifikacijama, koji je opremljen najnovijom tehnologijom – uključujući 4K snimanje ili popularno zvano Ultra HD snimanje – razvijenom kako bi išla ukorak sa zahtjevima profesionalnog fotografiranja i snimanja. Kompaktan, robustan i lagan, ovaj aparat prije svega je namijenjen profesionalcima, ali i svim kreativcima zaljubljenima u fotografiju.

Za one koji pak ne žele dalje od svog tableta ili smartphonea, a nekako im integrirane kamere nisu dovoljne, Sony se potrudio dodatno osvježiti mogućnosti svojih objektiva u modelima QX100 i QX10 te ih unaprijediti s nekoliko novih značajki.

Tako model QX100 odsad nudi mogućnost fotografiranja u “Shutter Priority” modu, što za korisnike znači da mogu potpuno “kontrolirati” brzine kadrova te ih prilagoditi željama i stilu snimanja, bilo da je namjera uhvatiti milisekundu životinje u pokretu ili produljiti ekspoziciju za posebno dramatične trenutke. Usto će imati i mnogo bogatiju ponudu ISO postavki te mogućnost snimanja u Full HD-u pri stvaranju MP4 datoteka.

Sony je nastavio i ažurirati povezivost QX sučelja te sada nudi mogućnost tranzicije između trenutka fotografiranja i dostupnosti preview funkcije bez prekidanja Wi-Fi veze. Također, vrijeme koje je potrebno da bi se Wi-Fi veza uspostavila dvostruko je kraće nego prije, tvrde u Sonyju.

Korisnici tableta profitirat će od dodatnog priključka koji će im omogućiti da QX fotoaparate spoje direktno na svoj uređaj. Novi SPA-TA1 komplementaran je sa smartphone priključkom koji dolazi u pakiranju, a uz dubinu od 13 mm moguće ga je prilagoditi visini između 75 i 200 mm. Priključak za SPA-TA1 tablet bit će dostupan u Europi od ožujka 2014. Za novi Xperia Z1 Compact također je moguće kupiti priključak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.