Svečanost

Otvoren novi prošireni prostor Zagrebačkog inkubatora poduzetništva

Foto: Ivan Lučev
zip
Foto: Ivan Lučev
zip
Foto: Ivan Lučev
zip
Foto: Ivan Lučev
zip
28.10.2014.
u 12:56
Zahvaljujući ovom potezu svi članovi ZIP-a od sada će moći na jednom mjestu raditi na svojim startup projektima te će ZIP moći ugošćivati razne domaće i strane stručnjake u svojoj novoj konferencijskoj dvorani.
Pogledaj originalni članak

U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva jučer je svečano otvoren novo prošireni prostor zahvaljujući kojem će svi članovi ZIP-a od sada moći na jednom mjestu raditi na svojim startup projektima te će ZIP moći ugošćivati razne domaće i strane stručnjake u svojoj novoj konferencijskoj dvorani.

Također, zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program 'Poduzetnički impuls' ZIP je također opremljen i najmodernijom IT opremom, od stolnih računala, laptopa, monitora, kamera, opreme za konferenciju, tableta i raznih pametnih telefona, sve kako bi članovi ZIP-a od sada nadalje bez problema mogli raditi koristeći tu opremu, kao i testirati svoje proizvode na različitim uređajima.

- Zahvaljujemo Ministarstvu poduzetništva i obrta na pomoći s dobivanjem bespovratnih sredstava koje smo već djelomice iskoristili za kupovinu ove opreme koju možete danas vidjeti u ZIP-u - izjavio je suosnivač ZIP-a Saša Cvetojević, koji se osvrnuo i na nedavno primanje 6. generacije startupa u ZIP, najveće do sada sa ukupno 11 timova, kao i mogućnost investiranja u neke od tih timova po završetku inkubacije.

- Zahvaljujući 85,000 eura koje smo prikupili na equity crowdfunding platformi Seedrs, po prvi puta smo u mogućnosti pružiti i financiranje startupa koji prođu ZIP Startup program i koji nakon toga budu zadovoljili uvjete investiranja - dodao je.

Veleposlanik Kraljevine Maroka u Republici Hrvatskoj, Moulay Abbès El Kadiri predstavio skorašnji Global Entrepreneurship Summit koji se ove godine održava u Maroku, od 19. do 21. studenog u Marrakechu. Pokrenut 2009. g. od strane predsjednika Obame, Globalni Summit Poduzetništva je forum čiji cilj je poduzetnicima iz SAD-a i cijelog svijeta pružiti izuzetnu priliku i platformu za razgovore i suradnju.

Zamjenica veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj, Maggie Nardi govorila je o važnosti startupova i partnerstva sa ZIP-om.

- Rad koji je ZIP dosad napravio i sve što nastavlja raditi podržavajući startup zajednicu u Hrvatskoj da bi educirali i osnažili poduzetnike, koristi ne samo tim ljudima već i hrvatskom gospodarstvu i budućnosti Hrvatske općenito. Očito nismo jedini koji tako mislimo, čestitamo na sredstvima dobivenim od Ministarstva poduzetništva i obrta - kaže Nardi.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras istaknuo je važnost ulaganja u poduzetnike početnike, poticanje inovativnosti te je pričao o mjerama kojima Ministarstvo pomaže poduzetnicima početnicima.

- Institucije poput Zagrebačkog inkubatora poduzetništva pomažu nama u Hrvatskoj da se kvalitetni projekti mogu ovdje razvijati, ali moramo napraviti još korak dalje, da firme mogu steći dodatni kapital i krenuti u ozbiljniji posao. Država to mora popratiti sa svojim instrumentima. Mi smo upravo u pregovorima sa Svjetskom bankom oko jednog equity fonda, koji će biti regionalni upravo za tehnološki napredne projekte i želimo naravno da to bude u Zagrebu. S druge strane, uskoro će biti i garancije za equity ulaganja, kako bismo malo i to područje potaknuli jer u Hrvatskoj nam toga nedostaje - kaže Maras.

Prezentacije timova inkubiranih u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva otvorili su alumni timovi mash.me (jednostavno snimanje animiranih filmova koristeći pokrete tijela i ekspresije lica) i Madbarz (fitness tracking aplikacija za treniranje vlastitom težinom), nakon čega se predstavio dio članova posljednje, 6. generacije: Colomb.io (platforma za novinare i  informativne medije), Thorium A+ (platforma za energetsko certificiranje), LegalTie (moderan software za upravljanje odvjetničkim uredima) i TutoTod (edukativna iPad aplikacija koja potiče kreativno razmišljanje i izražavanje djece od 1-5 godina).

>>ZIP prima 11 timova u novi startup program

>>Startupi doživjeli renesansu, samo da država ne smeta

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar krumpirsky
krumpirsky
16:34 29.10.2014.

tak veliki inkubator a ni jednog pilića