Alati

Optimizacijskim rješenjima do poslovne prednosti

Optimizacijskim rješenjima do poslovne prednosti
28.09.2018.
u 19:05
Ako na pravi način ne optizmiziraju poslovne prednosti, tvrtke dolaze do nepotrebnih troškova i gube na vrijednosti
Pogledaj originalni članak

Poduzeća svakodnevno donose kompleksne poslovne odluke iz raznih sfera svog poslovanja. Bez optimizacije resursa kojima raspolažemo dolazimo u nepotrebne troškove ili gubimo vrijednost ondje gdje je moguće postići dodatnu vrijednost. U dobro uhodanom poslovnom sustavu optimizacija mora biti ključan dio poslovne strategije koja će uspješno rasporediti ljudske, materijalne ili financijske resurse, pravovremeno obaviti zadatke i donijeti informaciju u trenutku kada je ona najvrjednija. Proces optimizacije u praksi nerijetko uključuje ključne segmente poslovanja kako bi što kvalitetnije i što cjelovitije izgradio optimirani model nad kojim je moguće dalje razrađivati poslovne procese.

Brojni primjeri dokaz su kvalitete i primjenjivosti u praksi u svim segmentima poslovanja te svim djelatnostima. Energetska industrija primjenjuje sustave optimizacije kako bi poboljšala pametne mreže distribucije električne energije ili sam dizajn mreža. Financijski sektor primjenjuje optimizaciju za upravljanje gotovinom kao i za optimiranje kampanja te portfelja. Automobilska industrija optimizacijska rješenja primjenjuje u procesima prodaje i planiranja operacija te, kao i ostale proizvodne tvrtke, u procesima planiranja proizvodnje i same proizvodnje. U svim djelatnostima kod kojih postoje skladišta (sirovina, poluproizvoda, proizvoda, robe) optimizacija je ključan alat minimiziranja troškova zaliha i skladišnog osoblja.

IBM ILOG CPLEX – pravi alat

Jedan od optimizacijskih alata dostupan na tržištu je IBM ILOG CPLEX Optimization Studio, nagrađivani IBM-ov optimizacijski softver čije su implementacijske mogućnosti raznolike koliko je i sektora u gospodarstvu.

Izrada i implementacija optimizacijskih modela brza je i precizna. Njegov OPL programski jezik intuitivan je i olakšava razumijevanje ograničenja, ciljeva i troškova.

Unutar programa moguć je izbor velikog broja sučelja, programskih jezika ili scenarija implementacije. Osim spomenutog, alat nudi i, što je korisnicima vrlo važno, snažne vizualizacije. Također ima i ugrađene alate za ispravljanje pogrešaka, profiliranje, podešavanje i otkrivanje sukoba čime se uvelike olakšava njegovo korištenje. Optimizacijske modele je moguće razvijati u Java, Python, .NET, C i C++ programskom jeziku. IBM CPLEX omogućava i pokretanje više what-if scenarija kako bi mogli odabrati optimalni akcijski plan. Omogućena je i integracija s IBM SPSS Modeler prediktivnom analitikom.

Alat je moguće koristiti kao on premise rješenje, a moguće ga je pokrenuti i koristiti i u cloudu.

Pridružite se društvu uspješnih poduzeća koja su stekla svoju poslovnu prednost korištenjem optimizacije. Za sva dodatna pitanja oko mogućnosti korištenja optimizacijskih rješenja putem IBM CPLEX softvera kontaktirajte Megatrend poslovna rješenja, IBM Platinum Business Partner, na e-mail poslovna.rjesenja@megatrend.com. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.