Na proste faktore

Novi iPhone X u dijelovima stoji 370,25 dolara, 110 više od prethodnika

Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL
Novi iPhone X u dijelovima stoji 370,25 dolara, 110 više od prethodnika
10.11.2017.
u 09:47
Stručnjaci analitičke kuće IHS Markit rastavili su najskuplji smartfon u povijesti do zadnje komponente i – zbrojili
Pogledaj originalni članak

Londonska analitička kuća IHS Markit napravila je zanimljivu analizu. Njezini stručnjaci rastavili su novi Appleov iPhone X na komponente i zbrojili koliko svaka komponenta stoji. Došli su do iznosa od 370,25 dolara, koliko stoje dijelovi modela A1865 sa 64 GB memorije.

To je dosta manje od 999 dolara kolika je maloprodajna cijena takvog iPhonea X koji je k tome i 50 dolara skuplji nego njegov prethodnik čije su komponente ukupno koštale 115 dolara manje. Za usporedbu, Samsungov Galaxy S8 sa 64 GB memorije u dijelovima stoji 302 dolara, a prodaje se za 720. Treba svakako napomenuti da tu nema troškova razvoja, proizvodnje i softvera. IHS Markitovi stručnjaci utvrdili su da se najskuplji smartfon dosad po arhitekturi ne razlikuje previše od prethodnog iPhonea 8 Plus, dosta je komponenti isto, ali X se izdvaja nadmoćnim ekranom te sustavom TrueDepth što na kraju pridonosi njegovoj visokoj cijeni.

Procjena je IHS Markita da ekran iPhonea X s pokrovnim staklom, AMOLED panelom (koji dolazi iz Samsunga!) i ForceTouch senzorom stoji 110 dolara. Jedna od najzanimljivijih novih mogućnosti iPhonea X je Face ID koji omogućuje otključavanje smartfona putem prepoznavanja lica. To omogućuje napredni TrueDepth sustav iza kojeg stoji nekoliko kompanija sa svojim komponentama, poput Philipsa, Sony/Foxconna, Finisara, ST Microelectronicsa. Kod ovog sustava nije toliko stvar u cijeni od 16,70 dolara, nego u sofisticiranosti koja traži ekstenzivno testiranje te zbog toga može biti razlogom otežane proizvodnje. Svejedno, cijena FaceID-a trostruko je veća od TouchID-a s iPhonea 8. Kućište novog Appleova smartfona od nehrđajućeg čelika složenije je, stoji 10 dolara više od kućišta iPhonea 8.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se mijenjao iPhone

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.