cilja više banaka

Nova verzija zlonamjernog softvera širi se Android mobitelima, može isprazniti bankovne račune

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA
Nova verzija zlonamjernog softvera širi se Android mobitelima, može isprazniti bankovne račune
14.03.2023.
u 14:46
Ranije su napadači mogli koristiti zaražene uređaje za krađu podataka i stanja računa. Novost je da se transferi mogu raditi i automatski.
Pogledaj originalni članak

Nova verzija zlonamjernog softvera širi se Android mobilnim uređajima. Riječ je o tzv. bankarskom Trojancu koji cilja na bankovne podatke korisnika pametnih telefona. Istraživači tvrtke za računalnu podršku ThreatFabric otkrili su novu verziju bankarskog Trojanca koja se, kada se instalira na mobitel, skriva iza ikone “Play Protect”.

Ranije su napadači mogli koristiti zaražene uređaje za krađu podataka i stanja računa. Novost je da se transferi mogu raditi i automatski. Najnovija verzija Xenomorpha dizajnirana je za automatizaciju cijelog lanca od instalacije zlonamjernog softvera do prijenosa novca, prenosi Fenix magazin te ističe kako napadači ne moraju sami ništa poduzeti kako bi ispraznili račune svojih žrtava.

Naime, čak se i autentifikacija s više faktora može zaobići na ovaj način. Osim toga, zlonamjerni softver sada cilja znatno više banaka. Prema ThreatFabricu, na udaru su u ING, Deutsche Bank i Citibank te još 400 bankarskih institucija u svijetu. 

U Google Play trgovini, Xenomorph se trenutno distribuira putem pretvarača valuta. Ne navodi se točno o kojoj se aplikaciji radi. Nakon instaliranja, skriva se iza ikone “Play Protect”.

VIDEO Posao stoljeća: Google kupio hrvatsku aplikaciju Photomath

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
Nostromo
17:55 14.03.2023.

Može mi isprazniti m... Marjanova. Nikakvi osobni podaci nisu u njemu.