novitet

Nova BMW sedmica parkira se uz pomoć daljinskog upravljača

Foto: BMW
BMW
Foto: BMW
BMW
Foto: BMW
BMW
16.06.2015.
u 10:33
Kao agent 007: Bez vozača Serija 7 može i ući u garažu
Pogledaj originalni članak

BMW je predstavio šestu generaciju svog najprestižnijeg modela, Serije 7. Sedmica je od svog pojavljivanja 1977. godine bila platforma za pokazivanje najnovijih tehnoloških dostignuća, a tako je i s novom generacijom.

Novi model tako donosi svjetsku premijeru, parkiranje pomoću daljinskog upravljača. Nekad viđeno samo u filmovima o Jamesu Bondu, a danas se nudi u serijskom autu. BMW Serije 7 moći će manevrirati, parkirati i ući ili izaći u pravokutne parkirne prostore te u garaže bez da se itko nalazi za upravljačem. Stoga kontrola parkiranja preko daljinskog upravljača omogućava vozačima da s lakoćom pristupe uskim parkirnim prostorima. Još jedan novitet je BMW-ova kontrola pokretom. Pokrete rukom registrira 3D senzor, a koriste se za mnoštvo funkcija, primjerice za podešavanje glasnoće ili za prihvaćanje odnosno odbijanje telefonskih poziva.

Novina su i laserska svjetla koja ne zasljepljuju te se mogu odabrati umjesto standardnih LED prednjih svjetala. Stvaraju vrlo svijetlu, jasnu bijelu svjetlost te omogućuju domet dugih svjetala od 600 metara, što je dvostruko više od LED tehnologije. I dalje će se moći birati između standardne verzije (509,8 cm duljine) i dulje L verzije (523,8 cm), a detaljnije dimenzije još nisu objavljene. Pored tri moćna konvencionalna motora, velika novost je i plug-in hibridna verzija 740e. Sastoji se od četiricilindričnog benzinskog motora sa 258 KS i električnog motora sa 95 KS. Ukupna mu je snaga 326 KS, a ovakva sedmica do stotke stiže za 5,5 s, a najveća joj je brzina 240 km/h. Samo na struju može prijeći 40 km, a prosječna potrošnja (s punim baterijama) je samo 2,1 l/100 km. Za još veći komfor na stražnjoj klupi nude se sjedala koja masiraju.

Na tržište nova Serija 7 stiže na jesen.

>> BMW X1 sada je kraći i robusniji, a zbog prednjeg pogona i prostraniji

>> Kia Sorento napada njemačke terence Audi Q5 i BMW X3

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SA
Samoborac74
14:23 17.06.2015.

Da mi je vidit ovaj izračun kako troši 2 litre/100km. Vjerojatno potrošiš bateriju za prvih 40 km, onda napuniš pa napraviš još 40km, onda s motorom laganom vožnjom napraviš još 20 do 100 :). Znači u uvih 20 km potroši 2 litre što je realno 10 l/100km za auto tih gabarita.

DI
dinamojavolim1
10:41 16.06.2015.

mozda skupim za daljinski

Avatar rothmans
rothmans
11:57 16.06.2015.

meni je OK, a sta bi rekao Dr. Ivo?