POMOĆ U VRIJEME KORONE

Škrtare li milijarderi u donacijama: Evo tko su junaci, a tko se provlači

Foto: Reuters7PIXSELL
milijarderi
Foto: Reuter/PIXSELL
Jack Dorsey
Foto: Reuters7PIXSELL
Mark Zuckerberg
Foto: Reuters7PIXSELL
Jeff Bezos
Foto: Reuters7PIXSELL
Bill Gates
13.04.2020.
u 14:34
Gates, Bezos, Dorsey, Zuckerbergi, osnivači tehno divova koji se ujedno nalaze na vrhu ljestvica najbogatijih, pokrenuli su donatorske akcije. Koliko su, četiri tehnološka milijardera dala novaca u odnosu na njihovu procjenjenu neto vrijednost, prema indeksu Bloomberg Billionaires.
Pogledaj originalni članak

Kako se širenje koronavirusa proširilo na cijeli svijet, tehnološke tvrtke i njihovi čelnici požurili su donirati medicinske potrepštine i gotovinu. Tvrtke uključujući Facebook, Apple, Teslu... obećale su milijune dolara u obliku novčanih i medicinskih sredstava poput maski, zaštitnih opreme i respiratora. Pojedinačni vlasnici, osnivači koji se nalaze na vrhu ljestvica najbogatijih, također su krenuli u donatorske akcije.

Bill Gates, koji je prije 20 godina osnovao svoju filantropsku organizaciju Bill and Melinda Gates Foundation, posebno je angažiran u krizi, dok je čelni čovjek Twittera Jack Dorsey proteklog tjedna objavio je da osniva fond od milijardu dolara, čime bi, ostvari li to postao najizdažniji tehno donator, iako nije i najbogatiji tehno mogul.

Usto Dorsey je kod većine analitičara zaradio pohvale zbog namjere transparentnog praćenja njegove donacije. No, mnogi su i dalje skeptični. Kako god Business Insader stavio je u odnos iznose donacija i neto vrijednost koju svaki od četiri najveća i najutjecajnija tehno 'vladara' .

Koliko su, dakle, četiri tehnološka milijardera dala novaca u odnosu na njihovu procjenjenuu neto vrijednosti, prema indeksu Bloomberg Billionaires.

Foto: Reuter/PIXSELL
Jack Dorsey

Jack Dorsey, suosnivač i direktor Twittera i Squarea

Procijenjena neto vrijednost: 3,89 milijardi dolara

Donacijski iznos: 1 milijarda dolara

Direktor Twittera objavio je u utorak da je donirao milijardu dolara kapitala iz svoje tvrtke za digitalna plaćanja Square Square fondu za pomoć pod nazivom "Start Small". Dorsey je rekla da će se u početku usredotočiti na smanjenje koronavirusa, ali će s vremenom krenuti prema financiranju zdravlja i obrazovanja djevojčica.

Dorsey je objavio vezu za praćenje toka s fondom. U vrijeme pisanja teksta, to pokazuje da je 100.000 američkih dolara namijenjeno američkom fondu za hranu. Prema Dorseyu, fond čini otprilike 28% njegove neto vrijednosti.

Novinar San Francisco Chronicle, Owen Thomas, napisao je da ovo nije prva pojava fonda Start Small. Ističe da je Dorsey u prijavi za SEC 2015. za Square dao obećanje da će donirati milijune dionica u fond Small Start, ali da se od 2018. godine nisu materijalizirale u javnoj evidenciji. Thomas također ističe da kao LLC fond novac još nije uplaćen i može se vratiti u Dorseyjeve ruke u bilo kojem trenutku.

 

Foto: Reuters7PIXSELL
Jeff Bezos

Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazona

Procijenjena neto vrijednost: 123 milijarde dolara

Donatorsko obećanje: 100 milijuna dolara

Jeff Bezos najavio je početkom travnja da donira 100 milijuna dolara za Feeding America, neprofitnu organizaciju usmjerenu na podršku bankama s hranom. Jeff Bezos najbogatija je osoba na svijetu s procijenjenih 123 milijarde dolara, što znači da bi 100 milijuna dolara činilo otprilike 0,08% njegova bogatstva.

"Čak i u uobičajenim vremenima, nesigurnost hrane u američkim kućanstvima predstavlja važan problem, i nažalost, COVID-19 taj stres značajno povećava", napisao je Bezos u postu na Instagramu. U međuvremenu, Bezosova tvrtka Amazon osnovala je vlastiti fond pomoći za izvođače i sezonske radnike, uloživši početnih 25 milijuna dolara i otvorivši fond za vanjske donacije.

Foto: Reuters7PIXSELL
Bill Gates

Bill Gates, Fondacija Melinda i Bill Gates.

Procijenjena neto vrijednost: 101 milijarda dolara

Iznos donacije: 100 milijuna dolara

Gatesova filantropska organizacija Fondacija Bill i Melinda Gates obećala je u veljači 100 milijuna dolara za borbu protiv pandemije, što predstavlja 0,99% osobnog bogatstva Bill Gatesa.

U ožujku je zaklada Gates priopćila da će doprinijeti 50 milijuna dolara zajedničkom fondu s Wellcomeom i Mastercardom nazvanim "COVID-19 Therapeutics Accelerator", koji bi zajedno imao 125 milijuna dolara. Nije jasno je li tih 50 milijuna dolara došlo iz početnih zaloga od 100 milijuna dolara ili ne.

Fondacija također financira domaće testove za koronavirus u državi Washington, a Gates kaže da će pomoći u financiranju izgradnje sedam tvornica za proizvodnju potencijalnih kandidata za cjepivo iako bi bio izabran najviše jedan kandidat za cjepivo.

Foto: Reuters7PIXSELL
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, osnivač i direktor Facebooka

Procijenjena neto vrijednost: 65 milijardi dolara

Donatorski iznos: 25 milijuna dolara

Iz Zuckerbergove filantropske organizacije Chan Zuckerberg inicijative objavili su da je iznos donacije 25 milijuna dolara za Therapeutics Accelerator koji su postavili Gates Foundation, Wellcome i Mastercard. To čini nešto manje od 0,04%

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar film
film
14:44 13.04.2020.

ID2020 to nam spemaju...

PL
@ploto@
14:45 13.04.2020.

Tko plaća ove PR oglase ? Stvarna filantropija ne zaslužuje ovakve tipove koji to nisu.

NE
neboiznadzagreba2
15:28 13.04.2020.

Nesrazmjeran je utjecaj koji ovi nazovi filantropi imaju na školstvo, zdravstvo, ekonomiju,politiku i sve što bi trebalo služiti društvu s ovim što navodno daju. Oni kroje javno mišljenje i politiku, nameću svoju ideologiju, a države su ostavili samo zato jer im treba represivan aparat. Ovo što oni navodno daju, ništa je spram onoga što će platitu milijarde običnih ljudi koji su ovima samo materijal.