Google I/O

Ključnih 8 proizvoda koji će uskoro zaposjesti Androidov ekosustav

Foto: Reuters/PIXSELL
Google
Foto: Reuters/PIXSELL
Google
Foto: Reuters/PIXSELL
Google
01.06.2015.
u 18:14
Za početak tu je nova inačica operativnog sustava koji će dobiti naziv M
Pogledaj originalni članak

Googleova godišnja developerska konferencija pokazala je zbog čega je ovaj američki tehnodiv jedna od najinovativnijih kompanija na svijetu.

Pokazali su pregršt novih alata koje planiraju ili već jesu lansirali. Za početak tu je nova inačica operativnog sustava koji će dobiti naziv M. Vratili su se osnovama i ispeglali sve, počistili bugove te ga pojednostavili, tvrde googleovci. Trebao bi olakšati korištenje aplikacija, pritom će dozvole za primjerice lokaciju, kameru i mikrofon tražiti tek kad pogonite te feature unutar aplikacije, a ne kao do sada tražiti dozvole pri instaliranju. To bi trebalo ubrzati cijeli proces korištenja raznih aplikacija, objasnio je Sundar Pichai, stariji potpredsjednik za proizvode. Kao odgovor na Apple Pay predstavljen je i Android Pay koji će, tvrde u Googleu, biti siguran i pritom će podržavati i velik broj trgovina i banaka uz plaćanje putem čistača otiska prsta.

Bitno je produljen životni vijek baterije zahvaljujući Dozeu, koji "zna" kada ne koristiti uređaj i koji će tada ukinuti aktivnosti aplikacija u pozadini ne bi li produljio trajanje baterije.

Novi je proizvod i Now On Tap, koji će korisnicima mobitela na Androidu pružati informacije o svemu što im je na ekranu pritiskom na tipku home. Google je objavio i kako radi na implementiranju offline moda za pretraživanje i navigaciju, odnosno Google Mapse, koji bi uskoro mogli biti korisni i ako niste online.

Projekt Brillo nova je platforma koja bi trebala uvezati sve uređaje koje koristite međusobno.

Google Photos, pak, samostalna je aplikacija koja će omogućiti da pohranite sve svoje fotografije besplatno, i to osim na Androidu, bit će dostupna i za iOS korisnike kao i na webu, što znači da će biti moguće dobiti ih na svim uređajima koje imate. Imat će autobackup, a organizirat će ih u kategorijama ljudi, mjesta i datuma. Dijeljenje ne zahtijeva logiranje ili downloadanja aplikacije, već je moguće i samo linkom. Android Wear je sustav za nosive uređaje koji je nadograđen. Zasad možete birati među sedam vrsta pametnih satova na Androidu, a do kraja godine Android Auto bit će moguć u 35 modela automobila.

Googleov projekt virtualne stvarnosti Cardboards SDK sada je dostupan i na iOS platformi, a tu je i novi projekt Jump, kojim planiraju svijet prikazati u verziji od 360 stupnjeva, u sljedećih nekoliko mjeseci trebao bi osvanuti na YouTubeu.

>> Novinar upisao svoje ime u Google i šokirao se što je vidio

>> Hyundai prvi ponudio Android Auto, dostupan u Sonati

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.