WANNA CHAT?

Jeste li ovisnici o chatu? Evo aplikacija za vas!

Jeste li ovisnici o chatu? Evo aplikacija za vas!
05.10.2013.
u 16:56
Napravili smo kratku listu top-aplikacija za instant-komunikaciju u tri osnovne skupine: video, SMS i chat-aplikacije. 
Nije sve u GTalku...
Pogledaj originalni članak

Sve je počelo jednom SMS porukom poslanom 3. prosinca 1992. Tog se trenutka način komunikacije jednostavno promijenio iz temelja. Iako je već prošlo 23 godine od uvođenja SMS-a, on je i dalje aktivan i jedan od najpopularnijih tekstualnih načina komunikacije među korisnicima. Ali u posljednjih nekoliko godina sve više gubi bitku s nadolazećim rješenjima za brzu tekstualnu komunikaciju.

Nakon SMS-a prvi pravi računalni programi za tekstualnu komunikaciju ili, kraće – chat svima su poznati Windows Messenger i ICQ chat. Nakon njih pojavilo se i rješenje internetskog diva Googlea pod nazivom Google Talk. Iako su ICQ i Messenger pokrenuli novu eru u komunikaciji, ipak je nešto nedostajalo – mobilnost, ideja koja je zaživjela širenjem upotrebe pametnih telefona, a s njome i pravi procvat rješenja za tekstualnu komunikaciju među korisnicima. Osim klasičnog chata treba naglasiti da je uz pojavu mobilnih uređaja sve prihvaćenija i ideja videopoziva.

Napravili smo kratku listu top-aplikacija za instant-komunikaciju i podijelili ih u tri osnovne grupe: video, SMS i chat-aplikacije. Teško je sugerirati što koristiti jer ćete to vi najbolje znati, ali svakako umjesto SMS-a preporučujemo WhatsApp, a na području chat i videoaplikacija prvi nam je izbor Google Hangouts. Ako tražite cjelokupno rješenje, možete probati s aplikacijom Kakao talk.

Aplikacije po uzoru na SMS:

WhatsApp

Jedna od najpopularnijih aplikacija koja služi kao zamjena za SMS. Inicijalno je bila kompletno besplatna, a trenutačno uvodi mobilno plaćanje u simboličnim iznosima, nakon prve godine morate platiti iznos od jednog dolara za nastavak korištenja. Iako se počela naplaćivati, sama je aplikacija i dalje vrlo dobar izbor za korisnike koju često šalju SMS poruke. WhatsApp podržava gotovo sve poznatije mobilne platforme pa nećete imati problema s prelaskom – iPhone, Android, BlackBerry, Windows Phone, Symbian.

Viber

Osim što je poznata kao aplikacija za slanje kratkih poruka kao SMS, definitivno je jedna od popularnijih za besplatne pozive. Naravno, vaš sugovornik s druge strane linije isto mora imati instaliran Viber da bi poziv bio besplatan. Također, podržava sve poznatije mobilne platforme.

Chat-aplikacije

Hangouts

Iako poznat više po imenu Google Talk (Gtalk), Google je nedavno redizajnirao i brendirao aplikaciju novim imenom uz nekoliko noviteta. Prvi je zasigurno vrlo uska integracija s njihovom društvenom mrežom Google+, zatim sama aplikacija koja radi puno bolje i brže te videopozivi koji rade jako dobro i na 3G mreži. Velika je prednost Hangoutsa vrlo jednostavno kreiranje grupnih chatova.

Facebook Messenger

Kako je Facebook postao globalno raširen i sinonim za povezivanje s prijateljima tako su i Facebook-poruke prerasle samo obične privatne poruke. To je brzo prepoznao i Facebook koji je napravio i zasebnu aplikaciju samo za slanje poruke pod nazivom Facebook Messenger. Pa ako i niste ljubitelj Facebooka kao društvene mreže, i dalje ga možete koristiti samo kao platformu za poruke.

Kakao Talk

Jedan od novijih igrača na području komunikacija, ali s odličnim mogućnostima, pogotovo za konferencijske chatove. Uz klasičan chat nudi i opcije slanja SMS-a i uspostavljanja poziva što ga čini skoro pa najkompletnijim rješenjem za chat. Ima i PC varijantu.

Videopozivi

Skype

Naravno, kad je riječ o videopozivima, prva je asocijacija Skype. Aplikacija koja postoji, reklo bi se, od početka početaka zasigurno je jedna od boljih aplikacija za videopozive, a usto ima i mogućnost poziva na mobilne i fiksne linije. Ali unatoč najdužoj tradiciji u videopozivima, u posljednje dvije do tri godine pojavljuju se novi igrači.

Hangouts

Već samo ga spomenuli u chat-aplikacijama, ali ova je aplikacija zaslužila svoje mjesto i u videogrupi. Najjednostavniji način da napravite videopoziv, bilo prema jednoj osobi ili grupno, zasigurno je aplikacija Hangout. Vrlo dobro radi na mobilnim mrežama kao i na Wi-Fi mreži, a jednostavnošću svakim danom osvaja sve više korisnika.

Facetime / ChatON

Aplikacije koje nisu toliko poznate, ali ako ste vlasnik uređaja koji ih imaju, nisu loše za komunikaciju, iako ste ograničeni time da osoba s kojom želite komunicirati mora imati isti uređaj. Od poznatijih aplikacija imamo Appleovu uzdanicu Facetime za videopozive te ChatON za Samsung uređaje.

>> Tinejdžer putem video chata svjedočio ubojstvu žene

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.