Novi izazivač

Je li 'AntiFacebook' trenutačni hype ili održiva priča?

Foto: Screenshot Ello
Je li 'AntiFacebook' trenutačni hype ili održiva priča?
30.09.2014.
u 13:45
Svakog sata u novu se mrežu želi uključiti 31.000 ljudi
Pogledaj originalni članak

Ello, nova društvena mreža podigla je mnogo medijske prašine, posebice nakon što se je prozvali AntiFacebook mrežom. Bilo zbog trenda i nečeg novog, činjenica je, tvrdi BBC, da svakog sata u nju se želi uključiti 31.000 ljudi. Naime, ne bi li postali član Elloa morate dobiti pozivnicu, tako da pošaljete zahtjev i Ello vas pozove ili vas pozove član Ello družine. Paul Budnitz, osnivač Elloa, tvrdi da je inicijalno platforma bila zamišljena kao društveni sajt za 90-tak prijatelja. No, Budnitz, inače vlasnik trgovine biciklima iz Vermonta u SAD otvorio ju je svima početkom kolovoza.

Stranica ima minimalistički dizajn i nije 'user frinedly' opisuju je novinari BBC. Velike fotografije i malo teksta. Ništa do sada ne viđeno. Ipak, mamac članovima trebala bi biti činjenica da Ello nema reklama odnosno da se neće baviti prikupljanjem podataka od korisnika i prodavati ih oglašivačima. Biznis model im počiva na plaćanju 'dodataka' ili featurea. No, ništa nije obavezno, dakle, besplatnu osnovnu verziju svi mogu zauvijek koristiti, tvrde u Ellou. Budnitzu usporedba s Facebookom godi i laska no tvrdi: Nisu nam konkurencija jer su tek oglašivačka platforma dok je Ello mreža. Ello je već ima dobru 'reklamu', bili su meta hakerskog napada a pomaže i hype oko pozivnica.

Ipak, kritičari, poput komentatora na Mashablea, ne daju im mnogo šanse. Jer, pomama je lažna. Svi misle da tu trebaju biti. "Probao sam. No, u gomili takvih postova, Ello više sliči na neku umjetničku komunu, a ne masovnu društvenu mrežu koja može 'slomiti Fejs. Uostalom, reklame, ruku na srce i nisu toliko agresivne da ih se ne može ignorirati. Podsjeća me na kasnu fazu Google Wavea, kada je prevladavala superkompleksna konverzacija i suradnja u kojoj su svi željeli sudjelovati do trena kada su doista priključili. A takvo što zapravo ne može dugo trajati", smatra Lance Ulanoff.

>> Jeste li već počeli koristiti Ello? Kakva su vaša iskustva? Recite nam u komentarima!

>> Evo kako izgleda vaša veza na Facebooku

>> "Google i Apple će postojati i za 1000 godina makar radili pogreške jer imaju toliko novca!"

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.