ODRŽAVANJE

Istjerajte mrlje s autosjedala

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Istjerajte mrlje s autosjedala
28.10.2014.
u 08:27
Pjene, sprejevi i posebne vlažne maramice poslužit će za skidanje tvrdokornih nečistoća sa sjedala automobila
Pogledaj originalni članak

Mrlje na sjedalima uobičajena su pojava u automobilima, pogotovo ako imate djecu, kućne ljubimce koji se prevoze u automobilu ili često prevozite veći broj ljudi. Godišnji odmori i učestalija dulja putovanja donose više mrlja, pa ih nakon odmora valja očistiti.

Sladoled, čokolada, sok, kava, umaci iz sendviča ili, pak, mrlje od flomastera ili tinte iz kemijske olovke neprijatelji su automobilskih sjedala. Mrlje ponekad nije lako skinuti. Dakako, uvijek možete otići u praonicu po profesionalnu pomoć, ali ako vam se mrlje događaju češće, to ni vremenski ni financijski nije isplativo. Dakako, svježe mrlje od tekućina poput kave, čaja ili sokova lakše je odstraniti. Za to će dobro poslužiti i upijajuća krpa, a veći su problem mrlje koje su se već osušile.

I za jednu i za drugu vrstu mrlja vjerojatno ćete trebati posebna sredstva za čišćenje.

Na tržištu postoje brojna sredstva koja pomažu u čišćenju tkanine vaših sjedala. Najčešće su pjene za čišćenje koje treba pošpricati na zaprljana mjesta, nakon čega se mrlje istrljaju vlažnom krpom i puste da se osuše. Nakon toga se istrljaju četkom ili usišu usisavačem. Lakše mrlje se kvalitetnim pjenama koje stoje od 30 do 60 kuna otklanjaju bez problema, dok će za masne mrlje trebati strpljenja i više ponavljanja istog postupka. Neke pjene djeluju i protiv neugodnih mirisa pa su vrlo pogodne za pušače i vozače vlasnike kućnih ljubimaca.

Bolje spriječiti nego liječiti, stara je poslovica koja vrijedi i kod mrlja na sjedalima u automobilu. Naime, na tržištu postoje i sredstva koja preventivno djeluju na prljavštinu. Primjerice, za zaštitu tekstilnih površina možete koristiti bezbojnu impregnaciju koja se nanosi nakon usisavanja i čišćenja sjedala. Takva sredstva imaju svojstvo odbijanja vode i prljavštine pa tekućine i mrlje ne prodiru duboko i lakše ih je kasnije ukloniti.

Jedno od vrlo uspješnih sredstava za otklanjanje mrlja su i posebne vlažne maramice za tekstil. Prednost takvih vlažnih maramica je praktična lakoća korištenja jer se mrlje brišu i upijaju, a da vam pritom nije potreban dodatan alat, poput usisavača, krpica ili vode. Pakiranje od 30 kvalitetnih maramica stoji oko 45 kuna. Za neke tvrdokornije mrlje trebat će vam više maramica, a maramice možete koristiti i za druge materijale, ne samo za tekstil.

Ako trebate očistiti veću površinu sjedala, najbolje je koristiti sprej. Sjedala je potrebno pošpricati pa protrljati krpom ili spužvom. Na koncu treba površinu protrljati krpom od mikrovlakana. Sprej je inače idealan i za osvježenje unutrašnjosti automobila. Ako nemate mrlje na sjedalima, nakon prskanja ih je dovoljno samo prebrisati krpom od mikrovlakana što odlično skida prašinu, ali i neugodne mirise. Za skidanje mrlja ipak su bolje pjene.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.