HT istraživanje pokazuje:

Igranje videoigara potiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost

Hrvatski Telekom
Hrvatski Telekom
21.12.2022.
u 12:05
Telekom eSport Championship uključivao je razne aktivnosti kojima se poticalo razvoj novih vještina
Pogledaj originalni članak

Videoigre su neizostavan dio svakodnevice velikog broja ispitanika, a više od 70 posto aktivnih korisnika igra ih više od 10 godina, pokazalo je regionalno istraživanje koje je proveo Hrvatski Telekom među esport entuzijastima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Istraživanje je provedeno među ispitanicima od 18 do 40 godina koji redovito igraju videoigre.
Kao prva tri pozitivna aspekta ispitanici su istaknuli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83 posto), upoznavanje novih ljudi (61 posto) i razvijanje kreativnosti (56 posto).

Pokazalo se da svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje videoigara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu. Pozitivno je i to što se 80 posto ispitanika osjeća sretno kada igraju videoigre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijaliziraju te je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.Također, 50 posto mladih igrača smatra da igranjem videoigara jačaju reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju. 45 posto ispitanika esport vidi i kao priliku za dodatni prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti.

No, unatoč rasprostranjenosti videoigara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju."Istraživanje koje smo proveli među igračima u regiji pokazalo je da esport može biti koristan ako mu se odgovorno i savjesno pristupa. Natjecanjem Telekom eSports Championship želimo pokazati da esport nije samo igra, već omogućava brojne pozitivne strane kao što su strateško razmišljanje, kreativnost i socijalizacija", rekla je Branka Bajt, direktorica brenda Hrvatskog Telekoma.

Čak 80 posto ispitanika osjeća se sretno kada igraju videoigre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj, pri tom se i socijaliziraju te je 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja

Svjestan prisutnosti brojnih stereotipa o ovoj industriji, ali i prednosti koje donosi odgovorno igranje, Hrvatski Telekom pokrenuo je regionalno natjecanje Telekom eSports Championship. Na turniru su sudjelovali igrači iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a osim dobre zabave, njegov cilj je i edukacija te promicanje jednakosti, borba protiv govora mržnje te briga o sebi. Tako su sastavni dio natjecanja razne aktivnosti kojima se potiče razvoj novih vještina kod natjecatelja, ali i gledatelja.
U višemjesečnom natjecanju sudjelovalo je 1366 igrača, koji su svoje znanje i vještine pokazali natječući se kroz faze kvalifikacija, lige i doigravanja. Nakon više od 220 sati streamova na Telekom eSports Twitch kanalima najbolji su se plasirali u veliko finale. U tri igre, Counter Strike: Global Offensive, Rocket League i FIFA 22 natjecalo se šest finalista, a pobjednici su Teo Radman (FIFA 22), prošlogodišnji pobjednik Hrvatske Telekom e-Lige 0to100 (CS:GO) i Seikoopaths (Rocket League).

Hrvatski Telekom dao je regionalnoj gaming industriji potpuno novu dimenziju budući da natjecanje nije bilo namijenjeno isključivo zabavi, već je cilj bila i edukacija, promicanje jednakosti, borba protiv govora mržnje te briga o sebi. Telekom eSport Championship uključivao je razne aktivnosti kojima se poticalo razvoj novih vještina kod natjecatelja, ali i gledatelja, kao što su edukacijski videi ambasadora – Malajski Tapir, MarkoKC i Lobanjica. Tiktoker Filip Ščrbak u pauzama streamova držao je vježbe za istezanje, a natjecateljice iz Ultimate Gamera, content creatorice, govorile su o važnim temama kao što su cure u gamingu i esport kao profesija.

Ovogodišnji nagradni fond iznosio je 21.800 eura, a podijeljen na četiri najbolje plasirana tima u svakoj kategoriji – četiri najbolje plasirana u igri Counter Strike: Global Offensive osvojila su ukupno 15.000 eura, u igri Rocket League 4400 eura, a u igri FIFA 22 2400 eura. Projekt je nastao uz podršku partnera Samsung i Progame, a sve dodatne informacije i snimke Telekom eSports Championshipa moguće je pronaći na web-stranici esports.telekom.com i Telekom eSports YouTube kanalu.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr