HONOR 20

Huawei lansirao prvi mobitel nakon američkih restrikcija - s Googleovim aplikacijama

Foto: Danijel Lijović
Honor 20
Foto: Danijel Lijović
Honor 20
Foto: Danijel Lijović
Honor 20
21.05.2019.
u 16:33
Nova Honorova flagship serija 20 u mnogim dijelovima podsjeća na Huaweijev hit mobitel P30 Pro.
Pogledaj originalni članak

Samo dan i pol nakon što je cijeli svijet obišla vijest o raskidu suradnje Huaweija i Googlea imamo priliku vidjeti što će se događati s novim mobitelima koje ta velika kineska kompanija planira plasirati u svijetu. 

Kako su i Huawei i Google istaknuli da uskraćivanje Googleovih usluga i aplikacija i verzija neće zahvatiti postojeće uređaje, pod najvećim pitanjem ostaje što će biti s nadolazećim izdanjima. Nismo dugo čekali na taj odgovor. Naime, u Londonu je upravo predstavljen novi kineski mobitel Honor 20 i Honor 20 Pro - i to zajedno s Googleovim Play storeom i uobičajenim Googleovim aplikacijama.  

Brend Honor djeluje samostalno na tržištu, ali je i dalje u potpunom vlasništvu Huaweija pa slijedom toga podliježe pod režim restrikcija u korištenju Googleovih usluga kao i drugih američkih kompanija. No, Google je već i ran ranije objavio da izdaje kineskoj tvrtki privremenu licenciju u trajanju 3 mjeseca pa je u taj period ušla i nova Honor 20 serija.

Također, Kinezi su dugo već najavljivali da su spremni i na varijantu da se okrenu alternativnim softverskim rješenjima. Tako su  operativni sustav na novim Honor mobitelima prozvali Magic (verzija 2.1) s kompatibilnošću s Android 9 operativnim sustavom. 

Da je ipak riječ o izvanrednoj situaciji za ovu kinesku kompaniju, svjedoči i činjenica da su za danas na Honor eventu u Londonu otkazali sve intervjue s medijima. No, tijekom prezentacije novih mobitela uopće nisu spominjali situaciju s Googleom i Amerikom. 

Nova Honorova flagship serija 20 u mnogim dijelovima podsjeća na Huaweijev hit mobitel P30 Pro. I ovdje je naglasak na jakoj kameri s četiri objektiva, velikim zumom i snažnoj bateriji (4.000 mAh), samo ovoga puta u cjenovnoj prihvatljivijoj varijanti (599 eura za Honor 20 Pro verziju). No, zbog raskida u odnosu s Googleom, odgođena je objava točnog datuma lansiranja po određenim tržištima pa tako još nije poznata cijena za Hrvatsku niti datum dolaska.

Foto: Danijel Lijović
Honor 20

U nekim dijelovima kamera izaziva čak i P30, glavni objektiv od 48 megapiksela (Sonyjev IMX 586 foto senzor) ima impresivno veliki otvor blende (F1.4 - što je čak više i od dosadašnjeg tržišnog lidera Samsunga na S10+). Dakle i ovaj bi mobitel trebao biti dosta dobar u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Također, i glavni objektiv i telefoto objektiv imaju optičku stabilizaciju slike što bi trebalo pomoći u davanju oštrijih fotografija. 

Po DxOMark rejtingu kamera na mobitelima Honor 20 Pro je dobio ocjenu ocjena 111 što je tek malo slabije od Samsunga S10 i Huawei P30 Pro.

U mobitelu je i trenutno najjači Huaweijev čipset Kirin 980. To je još jedan adut za bolje noćne fotografije. Honor 20 Pro dolazi s super-noćnim režimom snimanja uz pomoć umjetne inteligencije (AIS Super Night Mode). Ovdje u akciju ulazi strojno učenje koje zapravo koristi cijeli niz snimaka, pa čak i ono što kamera vidi i prije, nego vi okinete kadar, a zatim u iznimnoj vbzom roku rezultira osvijetljenijom fotografijom kakvu inače ne biste mogli dobiti s jednim pokušajem. 

Honor tvrdi da njihov softver u samo 0,2 sekunde detektira kadar pred sobom, ali i činjenicu da li mobitel držite u ruci ili na stalku pa prema tome kompenzira korištenje različitih verzija fotografije u obradi. To znači da pomalo vaša fotografija više nastaje nakon što ste snimili kadar, ali to ne primijetite jer odmah dobijete rezultat. 

No, u praksi bi se moglo dogoditi da samo okidanje fotografije potraje djelić sekunde dulje, nego što ste možda očekivali.

Tu je i 16 MP super širokokutni objektiv koja hvata kadar od 117 stupnjeva (skoro kao Samsungov S10). Telefoto objektiv (8MP) dolazi sa trostrukim optičkim zumom, 5x hibridnim zumom i 30x digitalnim zumom. Četvrti objektiv je makro kamera (2MP).

Oba modela Honor 20 i Honor 20 Pro imaju zaslon iste veličine od 6,26 inča (2340x1080 piksela rezolucije), jedino Pro verzija podržava prepoznavanje više različitih pritisaka na ekran.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
00:35 22.05.2019.

Huawei postao pre dobar🙂 pa nekome smeta.

GR
gragakarlovac
17:03 21.05.2019.

Bez Google Play Huawei propada izvan Kine. Kinezima je ionako zabranjeno koristiti google apps, ali vani je druga prica. Kinezi se zaigrali s tudim tehnologijom kao i uvijek. Uostalom, mozda je Librem5 bolje rijesenje od oboje.

EL
elkomadante
17:37 21.05.2019.

Ništa od toga...dok god yuan ima 35% $