LAŽNE GLASINE

Huawei demantirao navode da je pod kontrolom kineske vlade

Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
huawei
30.10.2019.
u 16:04
Huawei nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka
Pogledaj originalni članak

Huawei je reagirao na neutemeljene navode koje je službenik američkog State Departmenta izrekao tijekom 5. Europskog foruma za kibernetičku sigurnost koji se održao u poljskim Katowicama. 

Robert Strayer, zamjenik američkog tajnika za kibernetičku i informacijsku sigurnost, iznio je tijekom spomenute panel rasprave potpune neistine o Huaweiju koje je Abraham Liu, Glavni predstavnik Huaweija pred europskim instituicjama odlučno demantirao: 

“Vidljiv je kontinuirani napor američke administracije za širenjem lažnih glasina o Huaweiju. Međutim, Europa će sama donositi odluke o uvođenju 5G mreže, pa tako i o Huaweiju. Mi pozdravljamo i poštujemo svaku europsku odluku o zaštiti kibernetičke sigurnosti. Huawei je ključan partner europske tehnološke budućnosti”, kazao je Liu. 

Kako navode iz Huaweija, komapniju ne kontrolira kineska vlada te " nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka".

Također demantiraju kako kineski Zakon o nacionalnoj obavještajnoj službi nalaže Huaweiju da mora surađivati s državom.

"Spomenuti zakon zapravo sadrži samo svojevrsne zaštitne mjere za organizacije koje djeluju u suprotnosti s pravnim poretkom, interesima i načelima države. Uostalom, taj zakon nema legitimitet izvan Kine dok slične zakone imaju gotovo sve države svijeta. Huawei je vrlo pažljiv i ustrajan u tome da poštuje apsolutno svaki zakon države u kojoj posluje", navode u priopćenju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BA
barbaizamerike
16:35 30.10.2019.

U svakom kineskom mobitelu ima 15 kuneza 8 ih radi za drzavu a 7 za firmu

Avatar nekakav
nekakav
11:20 04.11.2019.

a ima li ijedna američka firma koja ne radi po američkom zakonu? i u slučaju opasnosti za nacionalne interese i sigurnost mora dati državi sve na uvid? huawei ima samo jedan problem, predobar je u 5g tehnologiji, gdje ameri kasne više od 20 mjeseci. službene brojke. plus da za 5g tehnologiju svijet treba početi kinezima plaćati i autorska prava, industrijski..