rezultati

Generali Grupa u krizi povećala profit 52,1 posto

Foto: Arhiva VL-a
Generali Grupa u krizi povećala profit 52,1 posto
24.04.2010.
u 11:36
Rezultati, koje su prezentirali jučer u sjedištu Grupe u Trstu, pokazuju snažan oporavak u odnosu na 2008. godinu, u kojoj je dobit pala 70 posto, na 861 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

TRST - Generali Grupa ugovorila je lani više od 70 milijardi eura premije, od čega se golem udio odnosi na životno osiguranje. Neto profit grupe porastao je čak 52,1 posto, na više od 1,3 milijarde eura, dok je vrijednost imovine rasla 47,2 posto, na 16,7 milijardi eura. Rezultati, koje su prezentirali jučer u sjedištu Grupe u Trstu, pokazuju snažan oporavak u odnosu na 2008. godinu, u kojoj je dobit pala 70 posto, na 861 milijuna eura.

Najavili su stoga isplatu 0,35 eura dividende po dionici, u gotovini, 27. svibnja.

Premija u životnom osiguranju rasla je 9,5 posto; na 48,9 milijardi eura, dok je u neživotnom osiguranju stagnirala na 21,6 milijardi eura, unatoč teškoj makroekonomskoj situaciji. Zahvaljujući rezanju administrativnih i ostalih operativnih troškova za 2,4 posto, povećala se učinkovitost i profitabilnost. Troškovi su sa 2,965 milijardi eura u 2008. godini smanjeni na 2,893 milijarde u 2009.

Adekvatnost kapitala, prema međunarodnim mjerilima Solvency II, iznosila je 187 posto i među najvišima je na tržištu.

- Najveći smo napredak postigli u drugoj godini krize, potvrđujući Generali kao jednog od globalnih lidera u industriji osiguranja, u smislu financijske stabilnosti i sposobnosti povećanja vrijednosti Grupe u vrlo teškom razdoblju – komentirao je predsjednik uprave Generalija Antoine Bernheim, napominjući da im je u izgradnji održivog poslovanja pomogla geografska rasprostranjenost i razvijena prodajna mreža.

Snažan oporavak Grupa je imala u drugoj polovici godine, s premijom koja je u posljednjem kvartalu rasla 20 posto i 82,8 posto boljim operativnim rezultatom.

Snažan rast neživotnog osiguranja imali su u Italiji, Njemačkoj i istočnoj Europi, no konstantan je pad autoosiguranja, kao i utjecaj niza elementarnih katastrofa u Europi.

- Krenuli smo i u osiguranje u Kini, gdje smo drugi u životnom osiguranju. No, novi menadžeri u Kini će imati problema s dobivanjem dopuštenja za nove akvizicije i daljnje širenje. Mislim da je i da je interes Generalija i dalje raditi u Rusiji, premda je na njihovu tržištu u potpunosti nerazvijeno životno osiguranje – istaknuo je Bernheim.

U financijske instrumente s fiksnim prinosom Grupa je uložila 81,5 posto ukupnih investicija, u vrijednosnice 9,3 posto te nekretnine 4,9 posto. Zahvaljujući oporavku tržišta kapitala, rastao je prinos od ulaganja u vrijednosne papire.

Očekuju rast premije te povećanje tehničke marže u neživotnom osiguranju, kroz poboljšanje efikasnosti. U životnom osiguranju, očekuju daljnji rast i unapređenje kvalitete portfelja te povećanje neto dobiti u 2010.

Bernheimu, koji ima 85. godina i u Generaliju je od 1973. godine, ovo je bilo posljednje obraćanje Glavnoj skupštini tvrtke. Izrazio je zadovoljstvo što tijekom njegova predsjedavanja nije bilo toksičnih investicija te se osvrnuo na vrijeme svog dolaska u Generalii, u trenutku kad je tvrtka profit ostvarivala od prodaje vrijednih nekretnina, umjesto od osnovnog poslovanja.

Govoreći o budućnosti osiguranja, napomenuo je da će djeca koja se danas rode živjeti 100 godina i otvoreno je potanje tko će plaćati njihove mirovine.

- Osiguravatelji će u tom kontekstu igrati važnu ulogu, primjerice, u Italiji i Francuskoj – zaključio je.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.