Chairless Chair

Futuristički egzoskelet okončat će muke radnika na pokretnoj traci

Foto: Screenshot Youtube
Chairless Chair
25.08.2014.
u 09:43
Uređaj se remenjem veže za bokove i bedra, a korisnik samo zauzme željenu poziciju i uključi ga
Pogledaj originalni članak

Radnici na pokretnoj traci često provode većinu svog radnog vremena stojeći, što je naporno i ostavlja brojne dugoročne negativne posljedice na zdravlje. Noonee, startup sa sjedištem u Zürichu, želi im olakšati život.

Njihovo je rješenje Chairless Chair - ili stolica bez stolice - nosivi egzoskelet koji je moguće "zaključati" u jednoj poziciji kako bi pružao oslonac tijekom rada. Uređaj se remenjem veže za bokove i bedra, a korisnik samo zauzme željenu poziciju i uključi ga. Chairless Chair s jednom baterijom od 6 V može raditi 24 sata.

Suosnivač i glavni izvršni direktor Nooneea, 29-godišnji Keith Gunura, kaže kako je na ideju za uređaj došao kada je kao 17-godišnjak radio u britanskom pogonu za pakiranje.

- Stajanje satima uzrokuje veliku bol u nogama, ali većina radnika vrlo rijetko ide na pauze i rijetko dobivaju stolice jer zauzimaju previše mjesta. Stoga sam pomislio kako je najbolje izravno na sebe zavezati nenametljivu stolicu - objasnio je Gunura za CNN.

Njihov proizvod privukao je pažnju velikih igrača. U rujnu bi trebalo započeti testiranje Chairless Chaira u BMW-ovoj tvornici u Njemačkoj, a kasnije tijekom godine i u Audiju.

 

>> Roboti će postati liječnici, odvjetnici i knjigovođe

>> Stiže SmartPal VII – lako pokretni robot koji čisti kuću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.