RAZGOVOR Nikolaus Vidaković, podrijetlom Hrvat, glavni je dizajner Fordovih interijera

Ford SUV stiže 2007.

Foto: import
Ford SUV stiže 2007.
02.10.2006.
u 14:30
Pogledaj originalni članak
Interijer novoga Ford Mondea dizajnerski potpisuje Hrvat. Nikolaus Vidaković glavni je dizajner interijera Fordovih automobila namijenjenih Europi, a s ovim smo Slavoncem koji je Hrvatsku napustio sa samo šest godina razgovarali u Parizu, večer uoči svjetske premijere novoga Mondea.

VL: S kojim ste se problemima susreli pri osmišljavanju interijera za novi Mondeo?
Na Mondeovom smo interijeru radili godinu i pol. Bilo je malih problema jer smo morali u njega uklopiti zadane elemente iz S-Maxa. U početku mi se to nije svidjelo jer sam htio biti još inovativniji, ali vrlo sam zadovoljan rezultatom.

VL: Kakav je princip rada?
Prva faza je kreativna, nabacuju se ideje. Poslije nastojimo biti praktični i te ideje uklopiti u stvaran proizvod. Moramo se brinuti i o troškovima. Uvijek usporedo radimo na više projekata. Tako smo istodobno radili interijer za Mondea, SUV show automobil za Pariz i novi Focus.

VL: Dakle, Ford planira i SUV automobil?

Tako je. Serijska izvedba stiže krajem 2007. ili početkom 2008. godine.

VL: U kojem smjeru zaokreće Fordov dizajn? Činjenica je da se Ford na polju dizajna prilično zapustio.

Ford je oduvijek poznat po vrhunskim voznim osobinama, ali od toga nije profitirao na tržištu. Zato sada mijenjamo strategiju. Ford će i dalje biti funkcionalan, ali oblik više neće biti samo u službi praktičnosti, nego i u službi estetike. S-Max je napravljen prema tom principu i uvjeren sam da će biti uspješan. Novi Mondeo također, on je naša visoka klasa.

VL: Gdje Ford želi biti za 2-3 godine?

- Ako ovako nastavi, Ford će za 2-3 godine biti gdje je sada BMW.
OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr