Novitet

Fiat ime Tipo vraća kompaktnom limuzinom

Foto: Fiat
Fiat Tipo
Foto: Fiat
Fiat Tipo
Foto: Fiat
Fiat Tipo
Foto: Fiat
Fiat Tipo
21.10.2015.
u 18:00
Nudit će se dva benzinca i dva dizelaša od 95 do 120 KS, automatski mjenjač, a najštedljivija verzija troši četiri litre goriva na 100 km
Pogledaj originalni članak

Fiatova nova limuzina koja će se proizvoditi u Turskoj u svibnju je predstavljena na salonu automobila u Istanbulu pod imenom Aegea. No, na ostalim europskim tržištima prodavat će se pod imenom Tipo. Mnoge će zbog tog imena obuzeti nostalgija jer upravo se tako zvao Fiatov kompakt s kraja osamdesetih, koji je proglašen i Europskim automobilom godine 1989. godine, a može ga se još uvijek vidjeti i na našim cestama.

Dolazi hatchback i karavan

Tipo je prostrana kompaktna limuzina duga 450 centimetara, široka 178 cm i 148 cm visoka. Zbog međuosovinskog razmaka od 264 cm u kabini nudi sasvim dovoljno prostora za pet putnika, a na raspolaganju je i prostrani prtljažnik od 510 litara.

Tipu će glavni konkurenti na tržištu biti niskobuđetni modeli Citroen C-Elysee, Dacija Logan, Škoda Rapid i Peugeot 301. Talijani se nadaju da će Fiat Tipo u Europi bolje proći od prethodnika, modela Linea, koji je također dolazio iz Fiatovih pogona u Bursi.

Prema najavama Tipo bi se trebao proizvoditi i kao klasičan kompakt (hatchback) i tako zamijeniti model Bravo te kao karavan, kojeg Fiat nema u ponudi još od Fiat Stila Multiwagona. U ponudi će biti četiri motora, po dva benzinca i dizelaša, u rasponu snage od 95 do 120 KS.

Cijena od 12.000 eura

Osim ručnog mjenjača, moći će se izabrati i automatski. Najštedljivija dizelska verzija, prema najavama proizvođača, trebala bi trošiti 4 l goriva na 100 km.

Očekuje se da će prodaja Fiata Tipo u Europi početi krajem godine, a cijene još nisu poznate. Neslužbeno, početna će cijena u zapadnoj Europi iznositi oko 12.000 eura.

>> Gdje zapne dizajn, pomažu praktičnost i prostranost

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
samoborka
23:21 21.10.2015.

Svida mi se!

KA
kažemja
21:20 21.10.2015.

Tipo je bio auto ispred svog vremena, imao sam 1.4 benzinca i mogu reći da je bio zmaj od auta. A za ovog novog ćemo tek vidjeti, osim imena nema nikakve veze sa starim.