NE POKLAPA SE

Evo zašto Kina izgleda čudno na Google Mapsu

Foto: Screenshot Google Maps
Evo zašto Kina izgleda čudno na Google Mapsu
24.08.2015.
u 08:56
Sve karte legalno proizvedene u Kini moraju koristiti koordinatni sustav GCJ-02
Pogledaj originalni članak

Jeste li ikada na Google Mapsu ili Earthu proučavali neki kineski grad i primijetili da nešto nije u redu, odnosno da se satelitske snimke i ulice ne poklapaju? Kako piše Google Earth Blog, to je posljedica kineskih zakona iz vremena hladnog rata zbog kojih sve karte legalno proizvedene u Kini moraju koristiti koordinatni sustav GCJ-02, s algoritmom koji na različitim lokacijama pomiče karte u različitim mjerama.

Te je zakone ispoštovao i Google, pa su karte napravljene prema tom sustavu. Međutim, dok države imaju kontrolu nad kartografskim podacima prikupljenima na njihovu području, satelitske snimke su druga stvar. Problem je što Google u ovom slučaju koristiti standardni sustav WGS-84, koji se koristi i u ostatku svijeta. Zbog toga se prikazi ulica ne poklapaju sa satelitskim snimkama.

Osim Googlea, i Bing Maps i Apple Maps poštuju kineske zakone i koriste GCJ-02, ali ne i Open Street Map, koji je zbog toga ilegalan u Kini, piše Google Earth Blog.

>> Google Maps korisnicima savjetuje da putuju na zmaju i čudovištu iz Loch Nessa

>> Idete na put? Aplikacije za pametne telefone najisplativije su

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZE
zerp
10:38 24.08.2015.

E ovo je vrlo bitan podatak za prosječnog konzumenta večernjaka...

TH
thekurcula
10:56 24.08.2015.

Baš sam se pitao zašto je to tako no sad mi je sve jasno!