Tko je u pravu

Istražili smo: smije li se dijete prevoziti u dvosjedu?

Foto: Thinkstock
Istražili smo: smije li se dijete prevoziti u dvosjedu?
02.09.2017.
u 19:15
Na suvozačevo sjedalo može i dijete niže od 150 cm, ali mora biti u posebnoj sjedalici, pojasom ili kopčama pričvršćenoj za automobil
Pogledaj originalni članak

Rado bih dijete provozao u kabrioletu, ali ne znam smijem li. Kabrio je, naime, dvosjed, mali Smart... Tim nam se riječima obratio čitatelj, koji nije usamljen u dilemi smije li se dijete prevoziti u dvosjedu ili ne, jer to podrazumijeva da se mali putnik vozi na suvozačevu sjedalu. Problem ovog tipa mogu imati i, primjerice, vozači Mazde MX-5, Fiata 124 Spider, kao i raznih gradskih dostavnjaka koje bi vlasnici htjeli koristiti i za prijevoz djeteta. No, smiju li to? Za tumačenje članka 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama obratili smo se Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše osam sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu - odgovaraju nam iz MUP-a. Dakle, ako je dijete niže od 150 cm mora - na suvozačevom sjedalu, ako se radi o dvosjedu - biti smješteno u posebnoj sigurnosnoj sjedalici.

- Odredba o isključivanju zračnog jastuka (također čl. 163.) odnosi se na prijevoz djece smještene u sigurnosnoj sjedalici koja se postavlja suprotno od smjera kretanja vozila - pojašnjavaju dalje iz MUP-a. Dakle, dijete može u automobil i kad stražnje klupe u njemu nema, ali mora se prevoziti u sjedalici ili postolju pričvršćenom za vozilo. Ako je dijete mlađe od tri godine i vozi se u sjedalici suprotno od smjera vožnje, suvozačev zračni jastuk mora se deaktivirati. Ako se dijete vozi u smjeru vožnje, suvozačev zračni jastuk mora ostati aktivan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
MarMara
22:01 02.09.2017.

Zakoni u RH još uvijek nisu usklađeni sa regulativom EUa o prometu pa stoga smo još uvijek u đungli zakona u prometu, što je dobro za proračun uz nepoznavanje zakona ovih naših novih milicajaca koji još prevode iznose iz DM - arke u današnje Eure.

MK
marcel.kocan
15:36 03.09.2017.

Normalno da može, ja sam malu normalno vozio u miati u vrtić dok nismo kupili drugi auto. Upravo zato se na svakom dvosjedu može isključiti suvozački zračni jastuk koji može ubit dijete. Glede toga, zračne jastuke je inače bolje isključit na osiguraču i vrati ga na registraciji, ne služe ničem osim da ti polome rebra.

Avatar Papatest
Papatest
23:00 02.09.2017.

Naveliko se djeca voze na skuterima naprijed tako da mu pri malom udaru otkine vozač glavu kada poleti preko volana pa nitko za to ne brine